Digitalisering
Hur mycket slits mobilbatteriet vid nattladdning?

Värme och djupurladdningar sliter mest på mobilbatteriet. Risken för överladdning är däremot liten enligt batteriexperten Viktor Ekermo.
Hur får man mobilbatteriet att hålla längre? Ett av råden från Naturskyddsföreningen har fått Ny Tekniks läsare att reagera. Stämmer det verkligen att litiumjonbatterierna i mobilen tar skada av att laddas över natten?
– Nej, det stämmer inte. Det finns elektronik i batteriet som ser till att det inte blir överladdat. När det är fullt avbryts laddningen, säger Viktor Ekermo, chef för batteritestcentrum på ETC Battery and Fuelcells Sweden i Nol.
Det finns däremot ett annat skäl till att dra ur sladden när mobilen är fulladdad.
– Det har hänt att dåligt tillverkade mobilladdare blir överhettade och orsakar bränder, säger Viktor Ekermo, men tillägger att det är väldigt ovanligt.
Bästa sättet att få mobilbatteriet att hålla länge är att se till att inte förvara det för varmt. Mobiltillverkaren Apple varnar till exempel för att batteriet tar permanent skada om mobilen förvaras vid temperaturer över 35 grader Celsius.
Undvik att batteriet laddar ur
Ett annat tips är att undvika att tömma batteriet helt, något som också finns med i råden från Naturskyddsföreningen.
– Enstaka djupurladdningar gör inget men om det sker ofta påverkar det livslängden. Det är därför bättre att ladda ofta, säger Viktor Ekermo.
Att batteriet skulle vara designat för ett visst antal laddningscykler stämmer inte.
– Det finns inget visst maxantal. Flera faktorer påverkar där temperaturen är den viktigaste.
Spelar det då någon roll vilken laddare man har?
Ja, ett test som ETC nyligen genomfört åt Testfakta visade bland annat stora skillnader i verkningsgrad och strömförbrukning i standby-läge.
Där klarade sig generellt originalladdarna bäst.
– Även om de drar så lite att det kanske inte påverkar elräkningen så är det ju onödig energi, säger Viktor Ekermo.