Innovation

Hur kort är en femtosekund?

Bildtext: Bild från film av Elias Kristenssons och Andreas Ehn vid LTH.
Foto: Foto: LTH
Bildtext: Bild från film av Elias Kristenssons och Andreas Ehn vid LTH. Foto: Foto: LTH
Petter Källström. Foto: Niklas Andersson
Petter Källström. Foto: Niklas Andersson

Läsaren Petter Källström har hittat olika sätt att försöka göra den korta tidsenheten begriplig.

Publicerad

Artikeln är uppdaterad

I en artikel på nyteknik.se om en extremt snabb filmkamera stod tidsenheten femtosekunder i fokus. Hur kort är en femtosekund? Få har en relation till den tidsenheten.

Ny Teknik-läsaren Petter Källström, som har forskat på institutionen för systemteknik vid Linköpings universitet, tog sig an uppgiften.

"Jag har forskat i elektronik och funderat lite på hur man för vanligt folk sätter perspektiv på de korta tidsenheter jag använder där (främst nanosekunder). En femtosekund är dock en faktor miljon kortare än jag är van vid, men det är ändå värt att försöka hitta vinklar, lite grovhugget uträknade.

En femtosekund förhåller sig till 21 sekunder, som 21 sekunder till universums ålder.

En femtosekund är också den tid det tar för ljuset att färdas 300 nanometer, det vill säga i grova drag periodtiden för djupblått ljus.

Laserpulsen i artikeln om den snabba kameran från Lund är 125 femtosekunder kort. Säg att ett ögonblink är 0,3 sekunder långt. Det skulle då hinnas med lika många laserpulser på ett ögonblink som ögonblink på 23 000 år, det vill säga en bit bort i stenåldern."

Rättelse: I en tidigare version av artikeln gjordes en jämförelse som utgick från det nya internetprotokollet IPv6. Men där det felaktigt uppgavs att IPv6 har 64 adressbitar, i stället för det faktiska 128.

Så här stod det:

Internetprotokollet IPv4 har 32 adressbitar, vilket kan adresserad ca 2^32 = 4 miljarder uppkopplade enheter. Det börjar ta slut. Den nya standarden IPv6 har 64 bitar adress, och kan adressera ofattbara 2^64 = 16 drilljoner. Det kommer aldrig ta slut. 2^64 är så stort så det finns inte på kartan, säger en del. Men om man skulle räkna antalet femtosekunder, så skulle man komma upp i 2^64 på en eftermiddag (5 timmar drygt).

Petter Källström lägger till:

"Tack till signaturen "jotte" samt till John, som har mejlat om felet. IPv6 har 128 bitar, som "jotte" påpekar. 2^64 femtosekunder är fortfarande drygt 5 timmar, men IPv6 kan istället adressera runt 2^128 enheter, i liknelsen motsvarande nära 800 000 gånger universums ålder."