Digitalisering

Hongkong-demonstranter saboterar ”smarta gatlyktor”

Foto: TT och skärmdump från Twitter
Foto: TT och skärmdump från Twitter

Av rädsla för övervakning har demonstranter i Hongkong förstört gatlyktor med nyinstallerad teknik.

Publicerad

Stark oro för att den kinesiska regimen övervakar demonstranter har varit ett genomgående tema under protesterna i Hongkong, som nu är inne på sin fjärde månad. Människor lindar in sina mobiltelefoner i aluminiumfolie, maskerar sina ansikten, använder paraplyer och laserpekare, i hopp om att förvirra både polis och kameror.

Samtidigt har Hong Kong beslutat att installera nya sensorer och kameror på gatlyktor i vissa stadsdelar. Beslutsfattarna uppger att tekniken ska hålla koll på luftkvalitet, trafikflöden och samla väderdata. Demonstranterna är övertygade om att kamerorna är kopplade till ett system för ansiktsigenkänning, något de styrande i Hongkong har dementerat.

Under helgen publicerades flera videoklipp som enligt bland andra South China Morning Post och nyhetsbyrån AP visar hur demonstranter under jubel använder en elsåg och rep för att fälla en av gatlyktorna. Syftet med demonstrationen var just att protestera mot de ”smarta gatlyktorna”.

– Privat information om människor i Hongkong utlämnas redan till Kina. Det gör oss väldigt bekymrade, säger Ventus Lau, en organistör bakom helgens marsch, till AP.