Bygg

Hon är årets byggchef

Eva Torberger
Eva Torberger

Distriktschef Eva Torberger på Skanska har utsetts till årets byggchef 2015. Hon belönas bland annat för sin förmåga till nytänkande.

Publicerad

Distriktschef Eva Torberger på Skanska har utsetts till årets byggchef 2015. Hon belönas bland annat för sin förmåga till nytänkande.

Eva Torberger är väg- och vatteningenjör och jobbar inom husbyggnad i Göteborg. Tidigare har hon bland annat varit platschef på NCC och projektledare på SGS Studentbostäder.

Priset Årets byggchef delas ut av branschorganisationen Byggcheferna och tidningen Byggvärlden för sjätte året.

Enligt juryn har Eva Torberger en förmåga att skapa förtroende, både gentemot medarbetare och kunder, samtidigt som hon har sinne för lönsamhet, effektivitet och etik. Hon hanterar både problem och förnyelsearbete med entusiasm och hennes största styrka, enligt juryn, är att hon alltid lyckas få sina medarbetare med sig.

Årets byggchef-juryn bedömer lönsamhet, ledarskap, kundnöjdhet, förnyelse och etiskt agerande.

- Eva är en värdig vinnare som uppfyller samtliga kriterier med god marginal. Med en stor dos nytänkande, engagemang och målmedvetenhet uppvisar hon ett ledarskap som kan inspirera nästa generation chefer i vår bransch, säger Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna, i ett pressmeddelande.

När Ty Teknik når Eva Torberger äter hon smörgåstårta och firar det nya priset. Att det var hon som var pristagaren fick hon veta när hon kom till vad hon trodde var ett kundmöte.

- Min chef hade bokat ett kundmöte som jag blev snuvad på. Jag blev väldigt förvånad när både vår organisation och vår kunds organisation var här. Det är jättemycket folk här, säger hon.

Hur känns det?

- Jättehäftigt. Och darrigt i benen. Jag är överväldigad. Jag visste att jag var en av åtta finalister, men jag tyckte att det var sju väldigt bra kandidater. Jag är väldigt förvånad men otroligt stolt.

Du belönas för ditt engagemang, förmåga att skapa teamkänsla och nytänkande, hur ser du på det?

- Det är fantastiskt fina omdömen. Ledarskapet för mig är jätteviktigt. Jag tror att genom att få människor med på tåget och få dem att växa får man de andra bitarna med sig också; lönsamhet, ordning och reda och struktur. Genom att lyfta människor finns möjligheten att göra underverk.

Vad är dina bästa tips till unga ingenjörer som vill bli bra chefer?

- Att vara trygg i sig själv och sitt ledarskap. Det underlättar att vara tydlig. Och att våga vara chef.

Hur blir man trygg i sig själv och sitt ledarskap?

- För mig har det handlat om vilka chefer som jag har tyckt varit bra och vad jag kan ta med mig från dem, säger Eva Torberger.