Startup
HELA LISTAN: Sveriges 33 hetaste teknikbolag 2011
På väg upp, hungriga och snabba. Det är de gemensamma dragen i företagen som lyckats knipa en plats på Ny Tekniks rankning.
Accumulate
Accumulate har nu fått ett antal viktiga kontrakt. Kunderna är ej namngivna stora företag. Att lyckas med dessa leveranser blir avgörande. Med sin lösning lovar Accumulate att det blir säkert att använda mobilen för att överföra pengar till semestrande sonen, betala för restaurangbesöket och göra bankaffärer.
Gör: Säker betalning med mobilen.
Ort: Stockholm.
Startår: 2005.
Antal anställda: 15.
Omsättning 2010: 1 miljon.
Riskkapital: 25 miljoner.
Huvudägare: Grundarna, Sjätte AP-fonden, Payex.
Actiwave
Actiwave har fått en rivstart med sina nätta högtalare, som låter som bjässar. - Det här kan bli nästa stora ljudrevolution, säger vd Pär Gunnars Risberg.
Gör: Bra ljud i platt design.
Ort: Linköping.
Startår: 2007.
Antal anställda: 6.
Omsättning 2010: 0,1 miljoner.
Riskkapital: 4,4 miljoner.
Huvudägare: Grundaren, Innovationsbron, Welb Invest.
Algoryx Simulations
Storföretag som LKAB och Volvo använder Algoryx programvaror för att trimma sin produktion och sina produkter. Samtidigt används de i skolor över hela världen för att vässa eleverna
i fysik. Gemensam nämnare är en fysikmotor, med rötter på Umeå universitet, som ger blixtsnabba datorsimuleringar som följer fysikens lagar.
Gör: Simulerar och lär ut fysik.
Ort: Umeå.
Startår: 2007.
Antal anställda: 16.
Omsättning 2010: 9 miljoner.
Riskkapital: 0.
Huvudägare: Grundarna, Oryx Simulations.
Atlas Antibodies
På KTH skapar forskare världens största atlas över människans proteiner. Avknoppningsbolaget Atlas Antibodies gör affär av resultatet. Målet är blodtest som avslöjar sjukdomar i ett tidigt skede.
Gör: Affär av antikroppar.
Startår: 2006.
Ort: Stockholm.
Antal anställda: 15.
Omsättning 2010: 25,8 miljoner.
Riskkapital: 25 miljoner.
Huvudägare: Grundarna, HPRs forskningsstiftelse och Investor Growth Capital.
Applied Nano Surfaces
ANS har på kort tid skaffat en rad namnkunniga kunder som Volvo, Scania och Atlas Copco. De lockas av ytbeläggningstekniken, som spar energi genom att minska friktionen i mekaniska system. Nu startar bolaget skarp produktion. Strax före jul stärktes ägarskaran med Fouriertransform.
Gör: Yta med låg friktion.
Ort: Uppsala.
Startår: 2008.
Antal anställda: 7.
Omsättning 2010: 3,4 milj.
Riskkapital: 15 miljoner.
Huvudägare: Grundarna, Fouriertransform, Sjätte AP-fonden.
Bambuser
Bambuser har under det senaste året fått genombrott på två sätt. I Nordafrika och Mellanöstern användes tjänsten brett för att sprida information i realtid under oroligheterna. På hemmaplan har avtal knutits med medieföretag som SVT, TV4, NRK och YLE. Förbättrade mobilnät och spridning av avancerade mobiler hjälper Bambuser.
Gör: Livesändning från mobiler.
Ort: Stockholm.
Startår: 2007.
Antal anställda: 12.
Omsättning 2010: 0.
Riskkapital: 25 miljoner.
Huvudägare: Grundare, Almi Invest.
Biolamina
Forskare över hela världen skriker efter Biolaminas proteiner, som ska göra stamceller patientsäkra. Nu startar fabriken, som ska ta tekniken till massproduktion.
Gör: Patientsäkra stamcellersmattor.
Ort: Stockholm.
Startår: 2009.
Antal anställda: 5.
Omsättning 2010: 5 miljoner.
Riskkapital: 0
Huvudägare: Grundarna.
C3 Technologies
C3 växer snabbt med detaljerade 3d-kartor som skapas automatiskt. Det senaste året har företaget fått order på över 150 miljoner kronor på tekniken, som ursprungligen utvecklades för Saabs målsökande robotar. Fem gulasidor-bolag i sju länder finns nu bland kunderna. En av dem är Eniro. Under våren planeras en stor global lansering. Nu gäller det för C3 att behålla försprånget framför Microsoft och Google.
Gör: Kartor i 3d.
Ort: Linköping.
Startår: 2008.
Antal anställda: 35.
Omsättning 2010: 118,5 miljoner.
Riskkapital: 56 miljoner.
Huvudägare: Saab, Verdane Capital Advisors, anställda.
Coresonic
I januari fick Coresonic en stor genombrottsorder från Mediatek, näst störst i världen på kretsar för mobiltelefoner. Bolagets konkurrenter i Silicon Valley är väletablerade, så resan har varit tuff. Med Linköpingsföretagets patenterade design kan programmerbara signalprocessorer göras mindre och energisnålare. Lockande egenskaper för halvledartillverkare.
Gör: Ny digital signalprocessor.
Ort: Linköping.
Startår: 2004.
Antal anställda: 17.
Omsättning 2010: 14 milj.
Riskkapital: 45 miljoner.
Huvudägare: SEB Venture Capital, Industrifonden, grundarna.
Flatfrog Laboratories
Flatfrog har lockat till sig närmare 200 miljoner kronor från internationella investerare till sina stora, tunna pekskärmar som klarar många fingrar samtidigt. Första produkten, en 32-tummare, ska levereras under året. I början av nästa år ska den vara redo för volymproduktion. Konkurrensen är dock tuff från jättar som Microsoft och Samsung.
Gör: Stora pekskärmar.
Ort: Lund.
Startår: 2007.
Antal anställda: 35.
Omsättning 2010: 0.
Riskkapital: 195 miljoner.
Huvudägare: Sunstone Capital, Invus, Promethean, grundarna.
Glo
206 nya riskmiljoner, en förs-ta pilotfabrik i Danmark, en andra
i Silicon Valley. Glo glöder, men företaget är inte ensamt om att utveckla energisnåla lysdioder för den heta belysningsmarknaden. Trumfkortet är att Glo tillverkar dem betydligt billigare genom att noggrant styra hur nanotrådar växer på kiselskivor.
Gör: Snåla lysdioder.
Ort: Lund.
Startår: 2005.
Antal anställda: 30.
Omsättning 2010: 0.
Riskkapital: 345,2 miljoner.
Huvudägare: Teknoinvest, Provider Venture Partners och Hafslund Venture.
Hövding
En diskret krage som förvandlas till en skyddande hjälm vid en olycka. Malmöbolaget Hövding har utvecklat en airbag för cyklister. Nu slåss återförsäljare i hela Europa om kontrakt.
Gör: Osynlig cykelhjälm.
Ort: Malmö.
Startår: 2006.
Antal anställda: 14.
Omsättning 2010: 0.
Riskkapital: 30 miljoner.
Huvudägare: Grundarna.
Keybroker
Nu är det Keybrokers tjänst för Facebook-annonsering som växer snabbast, men huvudprodukt är fortfarande programvara för sökordsannonsering. Förra året ökade omsättningen med 65 procent och bolaget redovisade vinst för första gången. Keybroker räknar i år med att dubbla antalet anställda och planerar för emissioner på minst 50 miljoner kronor. Pengarna ska användas till expansion och en ny produktavdelning.
Gör: Programvara för sökordsannonsering.
Ort: Stockholm.
Startår: 2005.
Antal anställda: 45.
Omsättning 2010: 177 milj.
Riskkapital: 63 miljoner.
Huvudägare: Investor Growth Capital, grundarna.
Lumenradio
Kronprinsessans bröllop, Dramaten och världens äldsta bro. Tre år efter starten har Lumenradio kammat hem en rad prestigeprojekt till sin störningssäkra radiostyrning av belysning. Kunderna finns i över trettio länder. Nu gäller det att lyckas även inom den stora marknaden för allmänbelysning. I år lanseras de första produkterna i samarbete med internationella belysningsföretag.
Gör: Radiostyrt ljus.
Ort: Göteborg.
Startår: 2008.
Antal anställda: 10.
Omsättning 2010: 3,6 miljoner.
Riskkapital: 15 miljoner.
Huvudägare: Grundarna, Chalmers Innovation, Innovationsbron.
Magnetic Components
Energieffektivisering är nyckelord. Magcomp, med rötter på Lunds tekniska högskola, har utvecklat ett nytt sätt att gjuta magnetiska komponenter, som därmed kan göras mer energisnåla. Företaget siktar i första hand på kraftinduktorer, induktionsvärmare och elmotorer. Besparingar på upp till 50 procent gör att potentialen är enorm.
Gör: Energisnåla magnetkomponenter.
Ort: Eslöv.
Startår: 2005.
Antal anställda: 9.
Omsättning 2010: 4 miljoner.
Riskkapital: 17 miljoner.
Huvudägare: VTT, Hans Jönssons Mekaniska.
Malvacom
Malvacom ser till att det blir lättare och går snabbare att använda datatunga appar i mobilen. Det blir viktigare ju fler företagstjänster som lanseras som applikationer. Den patentsökta programvaran optimerar datatrafiken mellan internet och mobilen. Grundarna har lång erfarenhet av mobilbranschen sedan sin tid i ledningen av programvaruföretaget UIQ.
Gör: Bättre kundupplevelse av appar.
Ort: Ronneby.
Startår: 2009.
Antal anställda: 12.
Omsättning 2010/11: ca 6 miljoner.
Riskkapital: Ingen uppgift
Huvudägare: Grundarna, Innovationsbron.
Mantex
Pappers- och massaindustrin har fått upp ögonen. Nya order strömmar in på mätaren som höjer produktiviteten och ger järnkoll på kvalitén genom att mäta vikt, fukt och föroreningar i råvaran. En av kunderna är Domsjö fabriker i Örnsköldsvik. Pelletstillverkare är Mantex nästa målgrupp och företaget gör också en satsning på export, bland annat till USA.
Gör: Fuktmätare för industrin.
Ort: Stockholm.
Startår: 2004.
Antal anställda: 18.
Omsättning 2010: 3 miljoner.
Riskkapital: 23,5 miljoner.
Huvudägare: Grundarna, Sting, Sting Capital, Innovationsbron, RWE Energy.
Mindmancer
Fler än 80 skolor skyddas mot bränder och vandalisering av Mindmancers automatiska kamerabevakning. Företaget har en teknik som varken kränker integriteten eller ger dyra falsklarm. Hemligheten ligger i smarta algoritmer. Över hundra byggen och industrier har också tekniken.
Gör: Skyddar skolor.
Ort: Göteborg.
Startår: 2006.
Antal anställda: 13.
Omsättning 2010: 8,2 miljoner.
Riskkapital: Ca 13 miljoner.
Huvudägare: Chalmers Innovation Seed Fund, Chalmers Innovation och Innovationsbron.
Mosync
Appar är en av de hetaste mobiltrenderna. Men att utveckla program för många telefonmodeller är tidskrävande och dyrt. Mosyncs verktyg gör det enkelt att utveckla mobilprogram för flera olika telefonmodeller på en gång. Utmaningen är att övertyga företagen som gör mobilappar att börja använda det.
Gör: Utvecklingsverktyg för appar.
Ort: Stockholm.
Startår: 2004.
Antal anställda: 30.
Omsättning 2010: 10 miljoner.
Riskkapital: Drygt 18 miljoner.
Huvudägare: Grundarna, Sting Capital, Pelangi, Open Ocean Capital, IKAB.
Nanologica
Glasfasader byggda av genomskinliga solceller kan bli en stor marknad för Nanologica i en värld som vill ha förnyelsebar energi. Tekniken utvecklas i partnerskap med svenska Fasadglas, som har satsat 18 miljoner. EU har gett nästan lika mycket i bidrag. Samtidigt ser Nanologica helt andra möjligheter för sina nano- och mikroporösa material, exempelvis inom bioteknik och kosmetik.
Gör: Genomskinliga solceller.
Ort: Stockholm.
Startår: 2004.
Antal anställda: 18 (inklusive dotterbolag).
Omsättning 2010: 3,7 miljoner.
Riskkapital: 23 miljoner.
Huvudägare: Grundarna.
Neo Technology
Malmöföretaget Neo Technology utvecklar en ny sorts databas, som kan vara svaret när mängden data växer lavinartat.
Gör: Ny typ av databaser.
Ort: Malmö.
Startår: 2007.
Antal anställda: 15.
Omsättning 2010: 1,5 miljoner.
Riskkapital: Cirka 16 miljoner.
Huvudägare: Grundare, Sunstone Capital, Conor Venture Partners.
Nexam Chemical
En nypa av Nexams tvärbindarpulver gör vanliga plaster starkare och värmetåligare. I vår börjar volymleveranser till en amerikansk kund. Dessutom har ett par andra kunder börjat skala upp användningen. Med ett tonpris på en till två miljoner kronor kan det snabbt leda till en rejäl tillväxt. En uppstickare bland världens polymerindustri, som domineras av multinationella kemijättar.
Gör: Superstark plast.
Ort: Lund.
Startår: 2009.
Antal anställda: 8.
Omsättning 2010: 0,92 miljoner.
Riskkapital: 39 miljoner.
Huvudägare: Grundarna, privatpersoner.
Promimic
ImplantatMarknaden växer snabbt när västvärldens befolkning blir äldre och fetare. Promimics nanobeläggning får implantaten att fästa bättre och snabbare. Efter lyckade djurförsök startar nu de första testerna på människor. En annan milstolpe är att amerikanska myndigheten FDA gett grönt ljus för att använda nanoytan på tandimplantat.
Gör: Fäster implantat.
Ort: Göteborg.
Startår: 2004.
Antal anställda: 7.
Omsättning 2010: 0,5 miljoner.
Riskkapital: 18 miljoner.
Huvudägare: Karolinska Development, grundare och Chalmers Innovation.
Redsense Medical
Fem år efter starten använder kliniker i 13 länder Redsenses dialyslarm. Snabbt jobbat. I höstas fick företaget sitt genombrott på USA-marknaden, nu pågår förhandlingar med två tyska dialyskedjor. Marknaden är enorm, varje år görs 250 miljoner dialyser. Larmet bygger på en optisk fiber i ett plåster, som upptäcker om vennålen lossnar - en livshotande situation.
Gör: Säker dialys.
Ort: Halmstad.
Startår: 2006.
Antal anställda: 26.
Omsättning 2010: 4,8 miljoner.
Riskkapital totalt: Okänt.
Huvudägare: Hallandia Ventures, Almi Invest och Teknoseed.
Rolling Optics
De glasklara etiketterna från Rolling Optics lurar våra hjärnor att se djup och 3d. Dessutom är de omöjliga att kopiera. Fenomenet lockar nu företag inom läkemedel, lyxvaror och säkerhet. Under året blev det snurr på försäljningen och omsättningen ökade 17 gånger jämfört med året innan. Nu gäller det att visa att företaget är ett effektivt och lönsamt bolag, som klarar leveranser till mängder av olika kunder.
Gör: Smarta 3d-etiketter.
Ort: Stockholm.
Startår: 2005.
Antal anställda: 15.
Omsättning 2010: 5 miljoner.
Riskkapital: 40 miljoner.
Huvudägare: Grundarna, Uppsala universitet, RP-ventures.
Saplo
Informationsexplosionen på nätet är enorm. Saplo vill bringa ordning i den. Företagets teknik för textanalys låter datorer förstå mänskligt språk på samma sätt som vi människor gör.
Gör: Smart textanalys.
Ort: Malmö.
Startår: 2008.
Antal anställda: 10.
Omsättning 2010: 0,2 miljoner
Riskkapital: 4 miljoner.
Huvudägare: Grundarna.
Scandinavian Energy Efficiency
Sverige är världsledande på bergvärme. SEEC tar tekniken ett steg längre genom sina smarta energilager för större fastigheter. Genom att lagra överskottsvärmen på sommaren i berget och ta ut den på vintern kapas energinotan rejält. Bland kunderna finns Sigtuna Hem och Katrineholms kommun, där spillvärme från en bandyis värmer en konstgräsplan.
Gör: Smarta energilager.
Ort: Stockholm.
Startår: 2006.
Antal anställda: 3.
Omsättning 2010: 2,7 miljoner.
Riskkapital: 1 miljon.
Huvudägare: Grundarna, Sting Capital.
Solarus
Marknaden för solenergi växer så det knakar. Men tekniken är fortfarande dyr - och det vill Solarus ändra på.
Gör: Effektiva solfångare.
Ort: Norrtälje.
Startår: 2006.
Antal anställda: 12.
Omsättning 2010: 0,6 miljoner.
Riskkapital: 15 miljoner.
Huvudägare: Maston, Catapult Invest, grundare, Coompanion Roslagen, Recap Fund.Gör: Smarta energilager.
Spotify
Musiktjänsten Spotify nådde nyligen en miljon betalande användare, har tio miljoner låtar och säger sig utöka med 10 000 låtar per dag. Många ser Spotify som den mest lovande nya musiktjänsten, men den avgörande utmaningen är fortfarande att etablera sig i USA.
Gör: Musiktjänst på nätet.
Ort: Stockholm, London.
Startår: 2006.
Antal anställda: 200.
Omsättning 2010: Ingen uppgift.
Riskkapital: Ingen uppgift.
Huvudägare: Northzone Venture Partners, Creandum, Wellington Partners, grundarna (gäller 2009).
Synthetic MR
Ny Programvara får undersökningen i magnetkameran att gå dubbelt så snabbt. Det sparar både tid och pengar. Dessutom ger bilderna bättre underlag för diagnos. Under året fick företaget sina första kunder. Tekniken utvärderas just nu av världsledande magnetkameratillverkare. Även läkemedelsbolag har fått upp ögonen och här finns stora pengar att hämta.
Gör: Vässar magnetkameran.
Ort: Linköping.
Startår: 2007.
Antal anställda: 5.
Omsättning 2010: 0,85 miljoner.
Riskkapital: 11 miljoner.
Huvudägare: Accelerator, grundaren.
Voddler
Voddler siktar på det ingen lyckats med - lönsam annonsfinaniserad biofilm på nätet. Förra året var turbulent, men nu är företaget redo för expansion.
Gör: Filmtjänst på nätet.
Ort: Stockholm.
Startår: 2005.
Antal anställda: 33.
Omsättning 2010: Ingen uppgift.
Riskkapital: 151 milj.
Huvudägare: Abelia Investment, Lotsa Holding, Deseven, Eqvitec Technology Fund, Elisa, Nokia Growth Partners.
Xbrane Bioscience
Ett vaccin som biter på alla varianter av tuberkulos och som kan tas som nässpray. Det är bioteknikbolaget Xbranes senaste projekt. Behovet av ett nytt vaccin är skriande. Marknaden är enorm, 100 miljoner doser per år motsvarar 5,5 miljarder kronor. Nu gäller det att visa att vaccinet klarar alla tester. Samtidigt växer företagets andra gren: små dna-strängar, som maximerar produktionen av proteiner i levande celler.
Gör: Effektiva cellfabriker.
Ort: Stockholm.
Startår: 2008.
Antal anställda: 4.
Omsättning 2010: 1 miljon.
Riskkapital: 7,2 miljoner
Huvudägare: Grundarna.
Yubico
Avtal med it-säkerhetsjätten Symantec och usb-nycklar som används av turkiska myndigheter. Det är två viktiga framgångar som stärker trovärdigheten hos Yubico. Bolaget utvecklar ett litet usb-tangentbord, som har en enda knapp. Vid varje tryck skapas ett nytt engångslösenord, kopplat till just den usb-stickan. Tekniken är ett billigt alternativ till konkurrenterna.
Gör: Usb-sticka för säker login.
Ort: Stockholm.
Startår: 2007.
Antal anställda: 14.
Omsättning 2010: 9,3 miljoner.
Riskkapital: Okänt.
Huvudägare: Stina Ehrensvärd.