Populärteknik

Har Nasa hittat
utomjordiskt liv?

Nasa har kallat till presskonferens med en formulering som satt igång spekulationer om utomjordiskt liv. Vad har de hittat?

Publicerad

I morgon torsdag 2 december håller amerikanska rymdstyrelsen Nasa en presskonferens. En sådan avisering brukar inte ge några större rubriker. Men det som utlovas har satt igång en lavin av spekulationer på bloggar och nyhetssajter. Har Nasa hittat utomjodiskt liv eller bevis för att sådant har funnits, är några av frågorna som ställs.

Det som ska presenteras är enligt pressmeddelandet från Nasa ”en astrobiologisk upptäckt som kommer att påverka letandet efter bevis på utomjordiskt liv”.

Nasa förklarar även att ”astrobiologi” är den vetenskap som sysslar med frågan om liv i universum.

Den välkända nyhetsbloggaren Kotke har kollat upp de personer som ska framträda på presskonferensen. Hann fann bland annat att geobiologen Pamela Conrad förra året presenterade en studie om geologi och liv på Mars. James Elser som är ekolog ingår i ett forskningsprojekt som undersöker de kemiska betingelserna för att liv ska kunna uppstå.

En som reagerat på Kotkes artikel har i en kommentar sagt att han vet vad Nasa ska presentera. Och det handlar inte om något bevis för utomjordiskt liv.

Även Discover Magazine tonar ner förväntningarna och påpekar att Nasas pressavdelning är ganska duktig på formuleringar som skapar förväntningar som inte alltid uppfylls.

Den som är nyfiken på vad Nasa har att presentera kan själv följa presskonferensen i morgon torsdag 2 december klockan 20.00 svensk tid på Nasas sajt.