Digitalisering

Här är Samsungs vikbara och svindyra mobil Galaxy Fold

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Innan sommaren ska den vikbara jättetelefonen vara ute på marknaden.

Publicerad

Efter att ha presenterat en kvartett nya modeller av flaggskeppet Galaxy S10 tog Samsungs event under onsdagskvällen en spännande vändning. Efter smygpremiären i höstas fick vi till sist se mer av den vikbara mobilen som alltså kommer att kallas för Galaxy Fold.

Mobilen får en skärm på hela 7,3 tum som kan vikas ihop på mitten för att få ett mer fickvänligt format. I hopvikt format växlar den över till att använda en mindre skärm på 4,6 tum som sitter på ”baksidan” av den stora.

Samsung menar att de därigenom har haskapat en hybrid som både fungerar som surfplatta och mobil.

Annons. Samsung One UI – enkelhet och användaren i fokus

– Samsung skriver i dag nästa kapitel i historieböckerna om den mobila innovationen genom att helt förändra vad som är möjligt i en smartphone. Galaxy Fold är en helt ny kategori som med vår Infinity Flex Display öppnar upp för helt nya möjligheter, säger Andreas Bergqvist, produktchef för telekom på Samsung i Norden i ett pressmeddelande.

Samsung ska ha jobbat ihop med Google för att anpassa Android för skärmformatet. När du viker upp eller ihop telefonen flyttas appen du arbetar med ögonblickligen från den ena skärmen till den andra. Dessutom finns möjlighet att multitaska med tre appar samtidigt.

Under en demonstration visar Samsung hur det går att kolla på en Youtube-video, chatta på Whatsapp och surfa på nätet samtidigt.

Mobilen har två batterier, ett på var sida av ”viket”, och lånar möjligheten till omvänd trådlös laddning från Galaxy S10.

Än så länge har Samsung inte låtit några journalister testa Galaxy Fold, och några exakta mått på mobilen har inte avslöjats. Men på bilderna och under demonstrationerna ser mobilen väldigt tjock ut i hopfällt format. Den i sammanhanget lilla skärmen som används när mobilen är vikt ligger centrerad mitt på mobilen, med rejält tilltagna skärmkanter uppe och nere. Det ser närmast ut som en fjärrkontroll med pekskärm.

När den är utfällt ser den åtminstone på håll ut att ligga mer i linje med en modern surfplatta när det kommer till tjocklek och skärmkanter.

Samsung blir först ut med vikbar mobil av de större tillverkarna, men fick snöpligt nog se sig slagna av uppstickaren Royole som lanserade sin Flexpai i november. Även Huawei har en vikbar mobil som ska lanseras till sommaren.

Galaxy Fold kommer att släppas i Europa den 3 maj och har ett hisnande pris på 2 000 euro. Räkna med minst 20 000 kronor i Sverige. Samsung har dock inte sagt om den kommer att finnas att köpa här vid lanseringen.

Specifikation:

Skärm: En huvudskärm på 7,3 tum och en mindre skärm på 4,6 tum som används när telefonen är ihopvikt.

Kamera: Sex linser varav tre sitter på baksidan, två sitter i en notch på den stora skärmen och en sista är inbäddad i den lilla skärmen.

Ram: 12 GB.

Lagring: 512 GB.

Batteri: 4 380 mAh.