Digitalisering

Här är maskinen som är ohotad i superdatortoppen

Den kinesiska supermaskinen Tianhe-2. Foto: Action Press
Den kinesiska supermaskinen Tianhe-2. Foto: Action Press

Det finns en ohotad etta när organisationen Top 500 publicerar sin traditionella lista över världens mest kraftfulla datorer. Den kinesiska supermaskinen Tianhe-2 är fortfarande nummer ett när det gäller beräkningskapacitet.

Publicerad

Det är sjätte gången som den kinesiska superdatorn toppar listan och det är en bra bit ner till nummer två.

Top 500 listan över världens kraftfullaste superdatorer har publicerats två gånger per år sedan 1993 och aldrig har representationen av amerikanska installationer varit så låg. Visserligen leder USA fortfarande med 200 system (233 i juni) bland de 500 starkaste, men Asien med Kina i spetsen håller på att komma i kapp med sina 173 system (107 i juni).

Europa är redan frånåkt och representeras med 107 system på listan. Absolut kraftfullast är Tianhe-2 som producerar 33.86 petaflop per sekund enligt det testprogram som Top 500 använder. Nummer två på listan är Titan som står hos Oak Ridge-laboratoriet i Tennessee och producerar bara lite drygt hälften så många flyttalsoperationer per sekund.

Sverige har tre datorer på Topp 500 -listan. Bäst rankade svenska systemet är KTHs superdator Beskow som kvalar in på plats 52, en nedgång jämfört med i somras då systemet kvalade in på plats 43. På Nationellt superdatorcentum i Linköping står Triolith och Bifrost som hamnar på plats 235 respektive plats 302.

Konkurrensen på listan kan tyckas stor med många nya system, men sett till de tio systemen i topp så är förändringarna ganska små. Sex av de kraftfullaste systemen är över tre år gamla och Tianhe-2 installerades 2013.

Få koll på digitaliseringen av företag och samhälle med vårt nyhetsbrev Digital Teknik!