Populärteknik

Här är första betongen för Mars

Betogen av marsgrus är mer finkorning än när vanlig sand används vilket bidrar till att göra den starkare. Foto: Northwestern University
Betogen av marsgrus är mer finkorning än när vanlig sand används vilket bidrar till att göra den starkare. Foto: Northwestern University

För framtida bosättningar på andra planeter har forskare utvecklat betong gjord av ingredienser som finns på Mars.

Publicerad

Nasa planerar att bygga de första husen för människor på Mars omkring 2025. Då gäller det att ha utvecklat metoder som kan använda byggmaterial som finns på Mars då det är alldeles för dyrt att frakta sådant från jorden.

Därför har forskare vid Northwestern University i USA utvecklat betong som kan tillverkas av material som finns på Mars. Utgångpunkten har varit en slags marsliknande grus som Nasa utvecklat för sådana här försök och experiment.

Istället för som på jorden blanda grus, cement och vatten använder universitetsforskarna det simulerade marsgruset och blandar det med smält svavel som i fast form finns rikligt förekommande på Mars.

Svalbaserad betong används även på jorden men i begränsad omfattning då det antänds vid relativt låga temperaturer, skriver universitetet.

En fördel med svavelbetong är att den härdar på bara några timmar medan vanlig betong kräver omkring 30 timmar för att stelna. Det är enligt forskarna en stor fördel då byggnader på Mars förmodligen kommer att tillverkas av specialgjorda 3d-skrivare.

Den nya marsbetogen har också visat sig vara dubbelt så stark som konventionell svavelbetong viklet förmodligen beror på marsgrusets finkornighet. När styrkan justerats efter gravitationen på Mars beräknas den nya betongen vara lika stark som den betong som används för att bygga skyskrapor.

I den svavelbetong som hittills använts på jorden används sand.

- Men bara som fyllnadsmaterial. I vår marsbetong reagerar svavlet kemiskt med mineralerna i marsgruset vilket gör den starkare av skäl som vi ännu inte utforskat, säger forskningschefen Gianluca Cusatis i universitetets pressmeddelande.

Problemet med att svavelbetong inte motstår eld och höga temperaturer lär enligt forskana inte bli något problem för de första byggena på Mars. Där är det viktigast med byggnadsmatrial som är starkt, hållbart och skyddar mot meteoritnedslag vilket den nya betongen kan bidra till.

Men forskarna arbetar vidare med att göra betongen eldsäker och försöka hitta en förklaring till den mystiska kemiska reaktionen som ökar det nya materialets styrka.