Digitalisering

Här är Facebooks första åtgärder efter Cambridge Analytica-skandalen

Här är den nya sidan för att radera eller kopiera data från Facebook. Foto: Facebook
Här är den nya sidan för att radera eller kopiera data från Facebook. Foto: Facebook
Så här kommer den nya mobillösningen att se ut. Foto: Facebook
Så här kommer den nya mobillösningen att se ut. Foto: Facebook
Den nya sidan för att hantera datan du delar med dig av. Foto: Facebook
Den nya sidan för att hantera datan du delar med dig av. Foto: Facebook

Facebook samlar integritetsinställningarna och gör det lättare att kontrollera vilken data som samlas in och vem som får använda den.

Publicerad

Förra veckan lovade Facebooks grundare Mark Zuckerberg att vidta åtgärder efter Cambridge Analytica-skandalen. I dag inleder företaget med några första trevande steg för att återfå användarnas förtroende.

Det handlar om att ge mer överblick över vilken data som Facebook samlar in, hur den används och hur du själv kan begära ut den eller be att den raderas. Funktionerna är inte nya i sig, det handlar snarare om att göra dem mer lättillgängliga.

"Vi har hört klart och tydligt att integritetsinställningarna och andra viktiga verktyg är för svåra att hitta, och att vi måste göra mer för att informera folk", skriver Facebook i ett pressmeddelande som Ny Teknik tagit del av.

Till att börja med handlar det om att inställningarna i Facebooks mobilapp kommer att göras om. Allt som rör integritet och säkerhet ska samlas under en och samma flik istället för att, som i dagsläget, vara utspridda under olika underrubriker.

I det nya gränssnittet ska det vara enklare att få överblick över vilken data som delas med vem, varför du får se en viss typ av annonser samt vem som får se din Facebook-aktivitet.

På samma sätt ska funktionerna för att ladda ned en kopia av all din Facebook-data och för att radera enstaka inlägg eller andra interaktioner du vill dölja samlas på en och samma sida.

Nästa steg är att Facebook under ”kommande veckor” ska uppdatera sina användarvillkor för att göra det lättare att förstå vilken data som de samlar in och hur den används.

Det är förstås ett viktigt steg. Appen som samlade in data åt Cambridge Analytica hade stora behörigheter, som användarna förmodligen inte noterade alls. Detsamma gäller uppgifterna om hur Facebooks appar kopierat kontaktlistor och samtalsloggar från Android-telefoner.

Samtidigt är det än så länge små steg framåt för bolaget. I grund och botten påverkar förändringarna förstås inte heller det faktum att Facebook fortsätter att kartlägga sina användare in i minsta detalj - det är trots allt det nätverkets affärsidé bygger på.

Förra veckan lovade Mark Zuckerberg även att tillsätta en utredning för att se om andra utvecklare missbrukat Facebook-data på samma sätt som Cambridge Analytica. Den väntas bli klar senare under året.