Digitalisering

Här är de 12 mest inflytelserika prylarna

Palm pilot, Ipoden och Newton är några av prylarna som har varit av största vikt för det digitala genombrottet, enligt Wall Street Journals krönikör Walt Mossberg. Foto: TT
Palm pilot, Ipoden och Newton är några av prylarna som har varit av största vikt för det digitala genombrottet, enligt Wall Street Journals krönikör Walt Mossberg. Foto: TT

Walt Mossberg har skrivit krönikor i Wall Street Journal i 22 år. I sin sista väljer han ut de 12 konsumentprodukter som haft störst påverkan på utvecklingen.

Publicerad

Legendaren Walt Mossberg har under 22 år rapporterar om konsumentelektronik i Wall Street Journal och tidningens teknikblogg All Things D.

Att tech-produkterna måste bli lättare att använda konstaterade han redan i sin första krönika 1991. ”Persondatorer är alldeles för svåra att använda, och det är inte ert fel”, försäkrade han sina läsare redan då.

Nu har han skrivit sin sista krönika, och valt ut de 12 produkter som haft störst påverkan på den digitala utvecklingen. Han har också tagit med de som bidragit mest till att förenkla användningen av tidigare rätt krångliga prylar.

Alla är inte fenomenala succéer. Först på listan står Apples Newton, som Mossberg beskriver som ett skämt. Den lyckades aldrig uppfylla löftet att förstå sin ägares handstil. Men, menar WSJ-legendaren, den hade en tidig version av artificiell intelligens, som visade på framtida möjligheter.

De 12 mest inflytelserika digitala genombrotten för vanliga konsumenter de senaste 22 åren är:

 1. Newton
 2. Netscape Navigator
 3. Windows 95
 4. Palm Pilot
 5. Google Search
 6. Ipod
 7. Facebook
 8. Twitter
 9. Iphone
 10. Android
 11. Macbook Air
 12. Ipad

Walt Mossberg försvarar dominansen av Apple-produkter med att bolaget helt enkelt lanserat flest inflytelserika produkter för vanliga konsumenter under de senaste 22 åren.

I sin krönika motiverar Mossberg valen, och – vilket är lite kul – han ger också länken sin första recension av produkten.

Att han nu skrivit sin sista krönika för Wall Street Journal innebär dock inte att han helt slutar skriva. Exakt var och hur är inte känt.

Här är Mossbergs hela krönika.