Bygg

Här är byggprojekten som ska lyfta EU

Nya hamnar och flygplatser – liksom järnvägen mellan Åstorp och Teckomatorp – ingår när EU lägger fram 600 sidor med projekt som kan få fart på unionens ekonomi.

Publicerad

Projektlistan har tagits fram av en arbetsgrupp inom EU-kommissionen inför EU:s finansministermöte i Bryssel på tisdagen. Magdalena Andersson (S) och hennes kollegor ska då informeras om den plan som kommissionsordförande Jean-Claude Juncker lade fram i Strasbourg härom veckan.

”Nästan 2 000 projekt har identifierats med en total investeringskostnad på 1 300 miljarder euro”, heter det i dokument som bland andra nyhetsbyråerna Ritzau och Reuters fått ta del av.

Samtidigt betonas noga att projekten bara är exempel för att ”göra den kommande tidens debatt mer handgriplig”. Alla projekt härrör från medlemsstaterna själva och har inte på något vis rangordnats, kontrollerats eller godkänts.

Från svensk sida nämns relativt få konkreta projekt, däribland kraftkabeln mellan Sverige och Finland, upprustningen av Söderåsbanan mellan Åstorp och Teckomatorp och utbyggnaden av tunnelbanenätet i Stockholm mot Solna, Järfälla och Nacka.

Andra projekt på den minst sagt digra listan är en ny terminal på flygplatsen i Helsingfors, tågförbindelsen över Fehmarn Bält (mellan Danmark och Tyskland) och ett snabbtåg från Estland till Polen, via Lettland och Litauen.

Gilla Ny Teknik på Facebook