Populärteknik

Här är Apples nya Ipad Pro – med inbyggd lidar

Ny ultravidvinkel och lidar-teknik för bättre avståndsmätning är två stora nyheter när Apple lanserar nya Ipad Pro.

Publicerad

Efter månader av rykten och spekulationer står det nu klart att Apple har lanserat en uppdatering av värstingplattan Ipad Pro.

Den senaste modellen, innan denna, kom under hösten 2018. Det har hänt en del i mobilbranschen sedan dess - och i synnerhet när det gäller kamerateknik.

Apple satsar på dubbelkamera

Den nya Ipad Pro kommer i två storlekar, 11 tum och 12,9 tum, och är bland annat utrustad med två kameraobjektiv. Det handlar om ett 12-megapixelsobjektiv med vidvinkel och stöd för 4k-video, samt ett kompletterande 10 MP-objektiv med "ultravidvinkel". Det innebär att objektivet ska kunna zooma ut "två gånger för att få med innehåll med mycket bredare synfält", utlovar Apple.

En annan intressant nyhet är att den nya surfplattan kommer med inbyggd lidar-teknik. Den som är intresserad av självkörande bilar kan vara bekant med tekniken. Inom bilbranschen handlar det om att använda en uppsättning lasersenorer för att mäta avstånd till föremål, och sedan mappa upp dessa via ett punktraster som kan läsas av med mjukvara.

Apple ska också släppa en Ipad Pro-version av tangentbordet Magic Keyboard. Foto: Apple
Apple ska också släppa en Ipad Pro-version av tangentbordet Magic Keyboard. Foto: Apple

Apple går inte närmare in på hur lidartekniken i Ipad Pro faktiskt fungerar, men skriver att den kan användas för att mäta avståndet till föremål i ens omgivning som befinner sig uppemot fem meter bort. För att lyckas med detta kombineras "djuphetspunkter" med data som samlas in från både kameror och surfplattans rörelsesensorer.

Lidarteknik ger nya möjligheter till ar-världar

Den nya åttkärniga systemprocessorn A12Z Bionic har fått utökat stöd för datorseende, en egenskap som sannolikt kommer att kombineras med den inbyggda lidartekniken. Apple har sedan tidigare gjort investeringar i augmented reality, ar. Och med lidarsensorerna och det nya chipet har Apple sannolikt skaffat sig nya, fördjupade möjligheter att fortsätta utforska ar-tekniken.

A12Z-chipet ska också ge en batteritid som räcker upp till tio timmar, snabbare wifi-anslutning än tidigare Ipad-modeller samt stöd för fler LTE-band. Exakt vad detta innebär i praktiken får vi dock återkomma till i en senare artikel.

En annan uppdatering, som har varit efterlängtad av Applenördar, är att Ipad Os nu får stöd för styrplattor som Magic Trackpad 2. Ipad Os är Apples surfplatteanpassade version av operativsystemet Ios. Alla Ipad-enheter som kan uppdateras till Ipad Os 13.4 kommer att kunna dra nytta av styrplattestödet. Apple ska också släppa en Ipad Pro-version av tangentbordet Magic Keyboard.

Nya Ipad Pro landar i butik under nästa vecka. 11-tumsmodellen får ett startpris 9 995 kronor (wifi-version), medan 12,9-tumsvarianten ska kosta från 12 495 kronor (wifi-version).

Nya Ipad Pro (2020)

Skärmstorlek: 11 eller 12,9 tum.

Operativsystem: Ipad Os 13.4.

Systemprocessor: Åttakärniga A 12 Z Bionic.

Kameror: Huvudobjektiv på 12 MP (vidvinkel, stöd för 4K-video) samt 12 MP-objektiv (ultravidvinkel).

Övrigt: Med Ipad OS 13.4 får Apples surfplattfor stöd för styrplattor som Magic Trackpad.

Pris Ipad Pro 11 tum:  9 995 kronor för wifi-modellen och 11 795 kronor för wi-fi + 4g-modellen.

Pris Ipad Pro 12,9 tum:  12 495 kronor för wifi-modellen och 14 295 kronor för wifi + 4g-modellen

Släpps: I butik under vecka 13, 2020.