Populärteknik

Här är allt vi vet om Samsung Galaxy S21

Pris? Specifikationer? Släppdatum? Vad kan vi förvänta oss av telefonen Samsung Galaxy S21. Här samlar vi trovärdiga rykten och bekräftade nyheter om den kommande flaggskeppsmobilen.

Publicerad

2021-01-04: Bekräftat: Galaxy S21 lanseras 14 januari

Det vi rapporterade om redan i oktober visade sig stämma: Samsung går mot traditionen och lanserar sina nya telefoner tidigare på året än vanligt. Redan 14 januari, klockan 18.00 svensk tid, ska det sydkoreanska företaget visa sina nya Galaxy-telefoner, under ett Galaxy Unpacked-event.

Vi tror att modellerna får namnen Galaxy S21, S21 Plus och S21 Ultra och att den senare modellen begåvas med styluspenna. Du kan läsa mer om vad som är känt om telefonerna här nedan.

2020-12-16: Får Galaxy S21 en styluspenna?

Styluspenna till Galaxy S21? Den sortens spekulationer har Ny Teknik skrivit om tidigare, som till exempel när vi testade Galaxy Note 20 Ultra tidigare i år.

Ett blogginlägg av TM Roh, Samsungs mobilchef, hintar starkt om att det faktiskt blir så. I en text där TM Roh summerar 2020 och blickar mot 2021 skriver han: ”vi har noterat vad folk gillar mest med Galaxy Note-upplevelsen och är glada över att kunna addera några av dess mest omtyckta egenskaper till andra enheter i vårt utbud”.

Eftersom styluspennan är det som verkligen som skiljer Galaxy Note från Galaxy S numera så vore det minst sagt överraskande om Samsung-chefen syftade på något annat. Och om pennan ska bli en del av S-familjen måste man också fråga sig - vilket många redan gör - om det finns någon poäng med att fortsätta ge ut telefoner i Note-serien.

I blogginlägget nämner TM Roh också att Samsungs utbud av vikbara telefoner ska breddas under 2021 och att de ska bli mer tillgängliga ”för alla”. Det tyder på att Samsung är redo att pressa priset på åtminstone en av sina kommande vikbara modeller.

2020-12-09: Officiell förhandstitt på S21 läckt

Lanseringen av Galaxy S21, Samsungs nästa flaggskeppsmobil, drar allt närmare. Världspremiären är beräknad till mitten av januari, och som av en händelse har tre korta officiella reklamklipp läckt från Samsung. Klippen, som har publicerats av sajten Android Police, visar inte telefonerna i sin fulla prakt, men ger en bra bild av vad som komma skall.

Fokus i klippen ligger på telefonernas kameror. Galaxy S21 och Galaxy 21 Plus väntas vara bestyckad med tre kameror, medan värsting modellen Galaxy S21 Ultra har ... fem stycken.

I inlägget nedan kan ni läsa mer om vilka finesser som Galaxy S21-sviten kan tänkas bjuda på.

2020-12-08: Är det här Samsung Galaxy S21?

Sydkoreanska teknikjätten Samsung väntas visa upp nästa Galaxy-toppmodell i mitten av januari 2021. Men redan nu har det dykt upp en läcka som ser ut att avslöja en hel del om det kommande värstinglurarna, rapporterar sajten BGR.

# Nästa generation av Galaxy-flaggskepp ska släppas i tre modeller, enligt källan: Galaxy S21 Ultra, Galaxy S21 Plus och Galaxy S21.

# Skärmen på Galaxy S21 sägs mäta 6,2 tum, medan Galaxy S21 Plus och Galaxy S21 Ultra ska ha paneler på 6,7 respektive 6,8 tum. Bilduppdateringsfrekvensen ska ligga på 120Hz för alla tre telefoner.

# Systemkretsarna Snapdragon 888 från Qualcomm och Exynos 2100 (tillverkad av Samsung) ska driva telefonerna. S21 Plus- och S21 Ultra-modellerna sägs komma med ett minne från 12GB till 16 GB, medan Galaxy S21 får "nöja" sig med 8 GB. Lagringen uppges sträcka sig från 128 till 512 GB.

Datorrenderad modell av kommande Galaxy S21 Plus. Foto: LetsGoDigital
Datorrenderad modell av kommande Galaxy S21 Plus. Foto: LetsGoDigital

Bilderna kommer från Letsgodigital.

# Värstingmodellen Galaxy S21 Ultra sägs ha en huvudkamera på 108 MP med vidvinkelsobjektiv, en 12 MP-kamera med ultravidvinkelsobjektiv samt två kompletterande 10 MP-kamera med teleobjektiv som klarar 10x respektive 3x optisk zoom.

# Galaxy S21 och Galaxy S21 Plus ska å sin sida vara utrustade med en huvudkamera på 12 MP (vidvinkel), en ultravidvinkelskamera på 12 MP och en telekamera (64 MP) med 3x hybridzoom.

# Galaxy S21 Ultra, Galaxy S21 Plus och Galaxy S21 kan släppas till försäljning redan i slutet av februari 2021, enligt källor nära Samsung.

2020-10-19:  Nästa Galaxy-lur redan i januari?

Vad kommer Samsungs flaggskeppstelefon i Galaxy S-serien att heta nästa år: Galaxy S30 eller Galaxy S21? Något namn är inte bekräftat ännu – men det hetaste tipset just nu verkar vara Galaxy S21. Så vi kallar den det så länge.

Oavsett namn rapporterar nu Android Central att Galaxy S21 kommer att lanseras i januari 2021.

Förlåt, januari? Ja du läste rätt. Vi är vana att Samsung presenterar sina Galaxy S-nyheter i februari. Men 2021 ser det ut att bli ändring på det.

Mästerläckaren Steve ”Onleaks” Hemmerstoffer har också tidigare påstått att Galaxy S21 kliver in massproduktions-stadiet tidigare än väntat – vilket styrker ryktet om tidigare lansering.

Android Central skriver också att Galaxy S21 kommer i tre modeller. En standardmodell, en plus-modell och en ultra-modell. Ultra-modellen kommer med en styluspenna, precis som Galaxy Note-telefonerna. Den ser dock inte ut att ha en dedikerad plats.

Ny kameramodul

Steve Hemmerstoffer påstår sig även ha koll på skärmstorlekarna. Standardmodellen är 6,2 tum, platt, med ett centrerat knappnålshål för selfiekameran. Ultra-modellen är större. Här får man välja mellan en 6,7- eller en 6,9 tums böjd skärm. Några specifikationer framkommer inte.

Vad finns det annars för skillnader mellan telefonerna? Standardmodellen får en mindre kameramodul, ja det ser nästan ut att vara dubbelt så stort på ultra-modellen. Designen är dock densamma. Kameraklustret ser nästan ut att vara en förlängning av mobilens baksida, prydligt placerad uppe i ena hörnet. Stort lyft mot föregångaren Galaxy S20.

Om de här renderingarna stämmer återstår att se. Men det ska sägas att Hemmerstoffers renderingar brukar ligga väldigt nära den färdiga produkten.