Innovation

Han snabbar upp magnetkameran

Marcel Warntjes programvara snabbar upp undersökningarna i magnetkameran. Det underlättar både för patienter och för läkare. Foto: Stefan Jerrevång
Marcel Warntjes programvara snabbar upp undersökningarna i magnetkameran. Det underlättar både för patienter och för läkare. Foto: Stefan Jerrevång

Snabbare undersökning och bättre underlag för att ställa diagnos. En programvara från ett litet Linköpingsbolag gör dagens magnetkameror till vassare och billigare diagnosmaskiner.

Publicerad

Att bli undersökt i en magnetkamera tar ofta 30 till 45 minuter. Det känns långt för alla som ligger instängda

i det trånga röret. Dessutom är det dyrt, en undersökning kostar runt 5 000 kronor per patient. Det kan det bli ändring på med programvaran som Synthetic MR har tagit fram.

- Vår teknik kan minska tiden

i magnetkameran med 30 till 50 procent. Det spar både tid och pengar, säger Marcel Warntjes, vd för Synthetic MR i Linköping.

Den nya tekniken utvärderas just nu vid sju svenska sjukhus. Ett av dem är Västerviks sjukhus, som lockas av den drastiska tidsbesparingen.

- Vi är överraskat positiva.Vid undersökning av hjärnan gör vi normalt fyra till fem skanningar, som vardera tar 5 minuter. Med den här tekniken klarar vi oss med två skanningar, säger Anders Wennerberg, chef för den radiologiska avdelningen.

Målet är snabbare patientflöde och bättre utnyttjande av både magnetkameran och sjuksköterskorna.

- Däremot spar vi inte läkartid, läkaren får fler bilder och patienter att titta på, säger Anders Wennerberg.

Men den nya programvaran kapar inte bara undersökningstid, den ger även mätvärden för olika parametrar i patientens kropp.

Det kan till exempel handla om att få exakta värden på mängden grå och vit substans i hjärnan vid olika sjukdomar. Något som i sin tur gör det lättare att ställa diagnos. Att få mätvärden och inte bara bilder från magnetkameraundersökningar är något forskare och läkare länge har önskat sig.

- Kvantifieringen knäckte vi först. Men det måste också vara enkelt för radiologerna att tolka data. Den biten har tagit längre tid, säger Marcel Warntjes.

Resultatet är ett program som dels installeras i magnetkameran, dels i radiologernas visualiseringssystem, där de färdiga bilderna studeras.

Just nu fungerar systemet bara på en kombination av en magnetkamera från Philips och ett visualiseringssystem från Sectra.

- Men vi driver utvecklingen mot ett generellare system, säger Marcel Warntjes. Vi samarbetar just nu med alla stora magnetkameratillverkare.

Förenklar diagnosen

* Namn: Synthetic MR.

* Ort: Linköping.

* Grundat: 2007.

* Anställda: 5.

* Riskkapital: 5,5 miljoner.