Populärteknik

Håll koll på var du flyger

Kartan över flygrutten kan fås i olika versioner som alla kan zoomas in. Foto: Flyover Country Foto: Flyover Country
Kartan över flygrutten kan fås i olika versioner som alla kan zoomas in. Foto: Flyover Country Foto: Flyover Country

En ny mobilapp laddar ner kartor över flygrutter som gör att man kan se var planet befinner sig.

Publicerad

Att följa en karta i flyplansstolen för att ha koll på vad som just nu ses nere på marken kan vara svårt. Om sikten dessutom döljs då och då av moln är det lätt att helt tappa orienteringen.

Men med den nya mobilappen Flyover Country som finns för Android och iOS är det lätt att hålla koll på var planet befinner sig. Innan flygturen prickar man in start- och landningsplats. Då laddar appen ner en karta över själva flygrutten som kräver mycket mindre lagringsutrymme än en motsvarande karta där alla länder finns med. På ruttkartan finns även intressanta platser markerade med tillhörande information som hämtats från Wikipedia.

På plats i planet är det bara att aktivera gps-mottagningen och appen  så visar den var planet befinner sig. I och med att kartan är lagrad i mobilen eller läsplattan behövs då ingen wifi-uppkoppling för navigeringen.

När man innan flygturen valt karta som ska laddas ner kan man även välja några olika kartalternativ som terräng och satellitbild. Man kan även välja om man vill ha eller slippa få med informationen från Wikipedia.

Men appen är inte bara till för flygresenärer då man också kan pricka in en bil- eller vandringstur så anpassas kartan för det.