Övriga nyheter
Håll dig pigg i höstmörkret
”Plankan på boll är en mycket bra core-övning, som tränar hela kroppen, inte bara magen. Börja med denna på knä först, innan du går vidare på tå”, säger Olga Rönnberg. Foto: Per Olsson / Bonnier Fakta
Motivationen kommer inte av sig själv, den måste tränas upp, säger träningscoachen Olga Rönnberg.– Ge dig själv små belöningar mellan varven.
Den som börjar träna är motiverad av bara farten första tiden. Det börjar hända saker. Sedan kommer första motståndet och då lägger många av.
– Men motstånd är något du måste räkna med och ständigt jobba med.
Hur?
– Gör träningen till en vana. Jag menar borsta tänderna, hur kul är det? Du gör det ändå, för du vet att du inte mår bra annars. Till slut kommer du att sakna träningen om du gör ett avbrott.
Hur ska man orka fortsätta när mörkret och kylan smyger sig på?
– Lyssna inte på dig själv så mycket, för du kan alltid hitta tusen anledningar att inte träna. Du behöver styrkan du får av att ha rutiner. Om du är sjuk ska du inte träna, det säger sunda förnuftet. Men ”orkar inte” är inget skäl.
”Har inte tid” är ett annat argument mot träning som Olga Rönnberg inte köper.
– Skaffa koll på dina tidstjuvar och stoppa dem. Planera in i almanackan det du vill göra och styr de andra aktiviteterna kring detta.
Olga Rönnberg är väl medveten om att vi lever olika liv. Nattskift, ingen partner, problem med barnpassningen – allt möjligt gör det besvärligt att upprätthålla goda vanor.
– Vi måste våga be om hjälp. Kanske finns det en granne du kan turas om med, eller en kompis?
Olga Rönnberg hade själv ingen som helst sportbakgrund när hon en vacker dag fick nog av att vara fet och trött. Hon satte i gång och började tokträna på gym, helt utan vägledning. Det är inget hon rekommenderar.
– Lyckligtvis har jag inte skadat mig. Det kan gå illa om man inte vet hur redskapen ska användas.
Läs fler karriärnyheter på Ny Tekniks karriärsajt Ingenjörskarriär.se
Olgas 11 bästa tips till en framgångsrik träning
- Tränings- och hälsocoach med specialinriktning på mammor.
- Har sajten Mammafitness.
- Personlig tränare online.
- Tre böcker i ämnet.
- Fem barn.
- Tränare i Biggest Loser Sverige 2012.
1 Satsa på aktiviteter som ger dig glädje och energi.
2 Bara gör det. Grubbla inte över om det var en bra idé att gå upp halv sex och träna när väckarklockan ringer.
3 När du väl fått in vanan kan du vid behov hoppa över ett pass, om det kör ihop sig. Men låt det inte gå mer än tre dagar mellan träningstillfällena, då är det svårt att komma igen.
4 Skriv kost- och träningsdagbok. Många tror att de äter bra när de i själva verket inte gör det.
5 Bryt ner det stora målet i delmål. Gör små förändringar, fast ofta, på vägen mot det stora målet, som kan kännas avlägset och övermäktigt. Det innebär att du lyckas oftare. Du blir en vinnare i dina egna ögon och framgång föder framgång.
6 Räkna inte med stöd från omgivningen. Det som räknas är att du tror på vad du gör, inte vad andra tycker. Målet är bara ditt eget.
7 Para ihop det du bör men inte vill med något du gillar. Lyssna på din favoritpodcast medan du tränar. Följ favoritserien på tv eller platta medan du cyklar på träningscykel.
8 Träna tidigt på morgonen, på kvällen kommer miljoner små saker i vägen.
9 Du kan få resultat, även om du gör något litet som att ta en promenad.
10. Ge dig själv små belöningar.
11. Bästa tipset mot stress: Tacka nej till det du inte tycker om eller helt enkelt inte vill göra.