Säkerhet

Hackare bakom enorm dataläcka – kom åt uppgifter om över 100 miljoner kunder

Capital One är en av de tio största bankerna i USA. Foto: Jaap Arriens / Sipa USA/TT
Capital One är en av de tio största bankerna i USA. Foto: Jaap Arriens / Sipa USA/TT
Capital One-kontor i San Francisco. Foto: AP Photo/Jeff Chiu
Capital One-kontor i San Francisco. Foto: AP Photo/Jeff Chiu

En kvinnlig hackare har gripits misstänkt för att ha stulit data om över hundra miljoner personer i samband med att de ansökt om kreditkort av den amerikanska banken Capital One.

Publicerad

Kvinnan, som tidigare har arbetat på Amazon Web Services i Seattle enligt Wall Street Journal, greps av FBI-agenter efter det att hon skrutit om stölden på nätforumet Github.

En användare som sett kvinnans inlägg varnade banken för att de hade utsatts för ett intrång och banken kontaktade FBI då datastölden bekräftats. Hackaren var lätt att hitta för FBI, skriver Wired – på Github-sidan använde hon sitt eget namn, och verkar inte ha gjort något för att dölja sitt dataintrång.

Enligt banken har uppgifter om 106 miljoner kunder i USA och Kanada kommits åt av hackaren. En av de största dataläckorna någonsin från en storbank, skriver Wall Street Journal.

Kvinnan ska ha tagit sig igenom bristfällig brandvägg till den data som Capital One har lagrad i Amazons molntjänst.

”Av betydelse är att inga kreditkortsnummer eller inloggningsuppgifter har läckt och över 99 procent av alla socialförsäkringsnummer (ungefär motsvarande svenska personnummer) har inte heller läckts”, skriver Capital One i ett uttalande.