Digitalisering
Gripen i Snowdenaffär slår tillbaka
London (TT-AFP-Reuters). David Miranda - som i söndags greps på Heathrow med hänvisning till brittiska terrorlagar - vidtar nu "rättsliga åtgärder" mot inrikesdepartementet.
I söndags kvarhölls David Miranda, partner till den amerikanske journalisten Glenn Greenwald som Edward Snowden läckte information till, i nio timmar på Heathrow-flygplatsen med hänvisning till terrorlagar. Han fråntogs bland annat sin mobiltelefon, bärbara dator och kamera.
Nu rapporterar brittiska medier att Miranda "vidtar rättsliga åtgärder" mot det brittiska inrikesdepartementet för att förhindra att polisen går igenom det digitala material de beslagtagit.
Inrikesdepartementet har försvarat gripandet och sagt att polisen måste agera om de tror att någon har "stulit information som kan underlätta terrorism", skriver BBC.
Tidigare under dagen rapporterade tidningen The Guardian att brittiska myndigheter hotade tidningen med rättsliga åtgärder om inte tidningen förstörde eller överlämnade dokument som härrörde från den spionanklagade amerikanen Edward Snowden.
Tidningens redaktör Alan Rusbridge redogör på tidningens sajt för hur hoten framförts vid flera möten med regeringstjänstemän, sedan tidningen publicerat läckta dokument från den amerikanske underrättelseanalytikern Snowden.
Senare kom två säkerhetsagenter till tidningshuset för att personligen övervaka hur hårddiskar med läckta dokument "pulveriserades" i källaren. Rusbridge försäkrar dock att The Guardian kan fortsätta att publicera Snowdens avslöjanden, från utlandet.
The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger säger att den brittiska staten agerat på ett sätt som inte skulle varit möjligt i USA, genom att hota med domstol för att förhindra att tidningen publicerade mer material.
Rusbridger säger att tidningen gick med på kraven om att förstöra materialet eftersom de har kopior utomlands.
Vita huset bekräftar att de kontaktades av brittiska myndigheter när dessa märkte att Miranda stod med på passagerarlistan, men sade att de inte haft något med gripandet att göra.
– Detta är ett beslut som fattades av den brittiska regeringen utan inblandning - och inte på uppmaning av - USA:s regering, sade Vita husets talesman Josh Earnest, enligt The Guardian.
Yvette Cooper, inrikesminister i den brittiska skuggregeringen, kräver i ett skriftligt uttalande svar från inrikesministern och premiärministern om huruvida den brittiska regeringen var inblandad i beslutet, skriver The Guardian.
"Om Vita huset kände till beslutet att gripa David Miranda på Heathrow, så måste väl inrikesministern också ha vetat om det?"
Tidningens beslut att offentliggöra hotet från myndigheterna verkar vara det senaste steget i en upptrappad konflikt med myndigheterna kring rapporteringen om USA:s och Storbritanniens elektroniska övervakning.
Att svenska myndigheter skulle gå in och aktivt förstöra material för en tidning som skriver om obekväma ämnen, som The Guardian uppger att de utsatts för, ser advokaten och tryckfrihetsexperten Peter Danowsky som föga troligt.
– Vi har regler om husrannsakan, men man kan inte gå in och förordna om att förstöra material i svensk rätt. Något motsvarande skulle inte kunna hända i Sverige. Vi har ett mycket bättre skydd för yttrandefriheten än de har i England, säger Danowsky till TT.