Populärteknik

Gratis Photoshop inte gratis

Från Adobes webbplats kan äldre versioner av Photoshop laddas ner. Men företaget säger att bara licensinnehavare får göra det. Det finns emellertid många alternativa bildbehandlare som är gratis på riktigt.

Publicerad Uppdaterad

De senaste veckorna har det dykt upp en lång rad nyhetsartiklar på webben med rubriker som "Adobe skänker bort Photoshop".

Anledningen är att Adobe har öppnat webbsidan "CS2 downloads". Där kan flera äldre versioner av företagets produkter laddas hem komplett med serienummer. Exempelvis Photoshop CS2, Creative Suite 2, Illustrator CS2 och Adobe Premiere Pro 2.0.

Men nu skriver Adobe i sin blogg att bara de som redan har en licens för programmen har tillstånd att ladda ner dem. Det gäller de kunder som av någon anledning behöver återinstallera sitt program men inte har serienumret tillgängligt.

"Detta kanske kan tolkas som att Adobe ger bort programvara gratis men vi gör det för att hjälpa våra kunder", skriver Adobe.

I kommentarer till de artiklar som berättat om "gratisprogrammen" skriver en del att de inte lyckats installera de nedladdade programmen medan andra hävdar att det går alldeles utmärkt.

För den som vill vara säker på att inte göra något otillåtet finns det emellertid många program och webbtjänster för bildredigering som är gratis på riktigt. Både för Mac och Windows.

Gizmodo har valt ut tio av dem som anses vara bäst:

1. GIMP (Mac & Windows)

2. Paint.NET (Windows)

3. Pixlr (Webbtjänst)

4. Splashup (Webbtjänst)

5. Incscape (Mac & Windows)

6. Seashore (Mac)

7. Pixia (Windows)

8. Photo Pos Pro (Windows)

9. Picasa (Mac & Windows)

10. Photoplus (Windows)