Digitalisering

Grafen kan bli minne stort som gruskorn

Grafenet eller grafiten bildar en tråd mellan två ledare, ovanpå ett lager av kiselnitrid eller kiseldioxid.
Så här tror forskarna att det funkar. De svarta strecken visar hur remsorna av grafen eller grafit, bara några atomlager tjocka, kan öppnas och slutas med hjälp av strömpulser med olika spänning. De slits inte.
Minnescellerna kan också formas som plattor, vilket tillåter dem att staplas på varandra i tre dimensioner.
James Tour

Gruskornsstora minnen som kan rymma mängder av telefonkataloger, låtar eller filmer. Det kan bli slutresultatet om några år, som följd av nyligen gjorda framgångsrika försök i USA, med kolmaterialet grafen.

Publicerad

Gör en remsa av kol, bara tiotalet atomer tjockt. När en tiovoltsspänning läggs över den så går den av, men när sedan en spänning på bara ett par volt läggs på igen så blir tråden hel igen. Med ännu svagare spänning går det att avläsa ifall kopplingen är av eller på, utan att ställa om den.

Så ser principen ut för den nya typ av nanomekaniska minnen som forskare vid Riceuniversitetet i Texasstaden Houston har presenterat. Forskningsresultaten bidrar till att ytterligare höja förväntningarna på kolmaterialet grafen (uttalat med långt ”e”), för möjligheten att bygga extremt snabba och kompakta dataminnen i framtiden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här