Innovation

Gör som i Finland

- ta en kopp kaffe till!

Drick två till tre koppar kaffe om dagen om du vill hålla hjärtat i trim. Den slutsatsen kan dras av en rykande het studie från en internationell forskargrupp.

Publicerad

Kaffe i alla former tycks vara bra för hjärtat. Det konstaterar en forskargrupp under ledning av den spanska forskaren Esther Lopez- Garcia vid universitetet i Madrid. Tillsammans med amerikanska forskare har hon letat efter ett eventuellt samband mellan kaffedrickande och för tidigt död. De fann motsatsen, personer som drack två till tre koppar om dagen visade sig istället leva längre, främst på grund av att de fick färre hjärtkärlsjukdomar. Först vid sex koppar om dagen hamnade kaffedrickarna i samma klass som de som inte drack kaffe.

Det är ett gediget materiel forskarna gått igenom. Under 22 år har de följt 125 000 kvinnor och män och deras kaffevanor. Men det har inte stannat vid det. De har också ställt frågor om motion, rökning, hälsa och matvanor. Resultatet visade att de som drack två till tre koppar om dagen hade 25 procent lägre risk att dö i hjärtkärlsjukdomar än motsvarande grupp som inte drack kaffe. Och det tycks inte vara koffeinet som ligger bakom. Tendensen var densamma oavsett om en personerna drack vanligt kaffe eller koffeinfritt.

Enligt Esther Lopez- Garcia finns tecken på att kaffe också minskar risken för diabetes typ 2. Det är en diabetes som beror på att kroppens celler inte längre är lika känsliga för insulin, något som i sin tur ofta har samband med övervikt. Dessutom finns indikationer på en minskad risk för vissa cancertyper. Men här krävs mer forskning innan några säkra slutsatser kan dras, enligt Lopez-Garzia.

Studien, som publiceras i dagens nummer av Annals of Internal Medicin, har redan rönt stor uppmärksamhet i forskarvärlden. Enda kritiken hittills är att personer som deltar i den här typen av undersökningar ofta har en tendens att inte uppge exakt rätt uppgifter.

Finland leder kaffeligan

Finländarna är världens mest kaffedrickande folk. Men vi svenskar ligger inte långt efter. Länderna i Norden toppar världstopplistan över vilka länder som konsumerar mest kaffe:

Finland: 3,6 koppar/ dag och 166 liter/år
Sverige: 3,1 koppar/ dag och 144 liter/år
Norge: 3,0 koppar/dag och 136 liter/år
Danmark: 2,7 koppar/ dag och 99 liter/år
Källa: Svensk kaffeinformation