Innovation

Gör som i Finland

- ta en kopp kaffe till!

Drick två till tre koppar kaffe om dagen om du vill hålla hjärtat i trim. Den slutsatsen kan dras av en rykande het studie från en internationell forskargrupp.

Publicerad

Kaffe i alla former tycks vara bra för hjärtat. Det konstaterar en forskargrupp under ledning av den spanska forskaren Esther Lopez- Garcia vid universitetet i Madrid. Tillsammans med amerikanska forskare har hon letat efter ett eventuellt samband mellan kaffedrickande och för tidigt död. De fann motsatsen, personer som drack två till tre koppar om dagen visade sig istället leva längre, främst på grund av att de fick färre hjärtkärlsjukdomar. Först vid sex koppar om dagen hamnade kaffedrickarna i samma klass som de som inte drack kaffe.

Det är ett gediget materiel forskarna gått igenom. Under 22 år har de följt 125 000 kvinnor och män och deras kaffevanor. Men det har inte stannat vid det. De har också ställt frågor om motion, rökning, hälsa och matvanor. Resultatet visade att de som drack två till tre koppar om dagen hade 25 procent lägre risk att dö i hjärtkärlsjukdomar än motsvarande grupp som inte drack kaffe. Och det tycks inte vara koffeinet som ligger bakom. Tendensen var densamma oavsett om en personerna drack vanligt kaffe eller koffeinfritt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här