Innovation
Gamla munskydd gav starkare betong: ”Mycket nöjda”

Covid-19 leder till att miljarder engångsmasker hamnar i världens sopor. Nu har forskare testat att använda strimlade munskydd för att göra betong mer stryktålig.
Världens drivor av plastpåsar och pet-flaskor har fått tillfälligt sällskap av ett nytt sopberg – alla de munskydd som kasseras under coronapandemin. Sommaren 2020 beräknade WHO med att endast vårdpersonal globalt använde 89 miljoner engångsmasker i månaden. Men nu har det australiska universitetet RMIT hittat ett användningsområde för skräpet.
Tidigare har universitetet tagit fram byggmaterial där vanligt förekommande skräp har bidragit till positiva egenskaper. Förra året presenterade de tegelstenar där 1 procent nermalda cigarettfimpar gjorde det möjligt att minska energiåtgången vid bränningen.
Fimp-tegel inspirerar
För munskydden riktade man in sig på den betong som utgör en grund vid vägbyggen i landet. Aggregatet av återvunnen krossad betong (RCA) blandades med olika andelar av plastremsor från strimlade ansiktsmasker. Precis som med det tidigare fimp-teglet kom man fram till att den perfekta blandningen låg på 1 procent plast – och 99 procent RCA.
Miljoner munskydd
Trots att andelen munskydd är liten så bidrar remsorna till att göra materialet mer hållbart. En kilometer av tvåfilig väg skulle innehålla cirka tre miljoner munskydd tillsammans med 93 ton återvunnet byggmaterial.
– Den här inledande studien tittade på möjligheten att återanvända engångsmunskydd i vägbanor, och vi är mycket nöjda över att det inte bara fungerar, utan att det även ger ingenjörsmässiga fördelar. Vi hoppas att det här öppnar dörren för ytterligare forskning där man kan titta på sätt att storskaligt hantera riskavfall – och utreda huruvida andra typer skyddsutrustning skulle kunna fungera att återvinna, säger dr Mohammad Saberian, huvudförfattare bakom den studie som har publicerats i Science of the Total Environment.