Digitalisering

Galaxy S22-serien en fullträff för Samsung – slår rekord

Samsungs vinst steg med nästan 60 procent under årets första kvartal. Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Samsungs vinst steg med nästan 60 procent under årets första kvartal. Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Sydkoreanska elektronikjätten Samsung Electronics redovisar en nettovinstökning på nästan 60 procent för årets första kvartal. Ännu en gång redovisar också bolaget en rekordomsättning.

Publicerad

Samsung slår analytikernas tidigare förväntningar med råge. Uppgången har framför allt drivits av en stadig efterfrågan på minneschip och en stadig försäljning av mobiltelefoner.

"En stark försäljning av Galaxy S22-serien sedan den lanserades första kvartalet, har drivit omsättningsökningen," skriver bolaget.

Nettovinsten landar på 11 320 miljarder won, motsvarande 88 miljarder kronor, för det första kvartalet. Det är en ökning med över 58 procent jämfört med samma period förra året.

Mellan januari och mars landade omsättningen på rekordhöga 77 780 miljarder won, eller 605 miljarder kronor – en uppgång med nästan 19 procent. Det är tredje kvartalet i rad som omsättningen slår rekord, skriver Samsung.

Efterfrågan på minneschip har varit hög under pandemin, samtidigt som det har varit svårt för många olika tekniktillverkare att få fram komponenter. Det har dock gynnat Samsung, som stärkt sin position som världens ledande chiptillverkare, enligt analytiker.