Innovation

Fuglesangs fikatörst födde ny rymdkopp

Christer Fuglesang före starten i lördags.
Mugg nummer ett liknar ett tefat, som täcks av ett lock med ett litet hål i. I hålet pumpas kaffet in. Ksänslan som förmedlas är att dricka på fat.
Mugger nummer två rymmer lika mycket som en vanlig kopp kaffe, men tar mindre plats när man staplar den.
Therese Broberg, Carl Nordenskjöld och Maria Johansson fikar med Christer Fuglesang.

Framtiden rymdresenärer ska inte behöva klara sig utan fikapaus. Det menar tre lundadesigner som utvecklat två typer av kaffekoppar för rymdbruk.  

Publicerad

Att dricka kaffe i rymden är inte alls som på jorden. Här kläms kaffet ut ur silvriga tetrapacksförpackningar och doften av kaffe känns inte alls. Dessutom har astronauter och kosmonauter ingenstans att prata och utbyta idéer runt en kopp kaffe . För att skapa den rätta känslan designade de tre industridesignerna två sorters kaffemuggar, en att ta med till platsen för jobbet och en tänkt att använda vid en gemensam fikapaus.  Den förstnämnda har formen av ett tefat, som täcks av ett lock med ett litet hål i. I hålet pumpas kaffet in.  Känslan som förmedlas är att dricka på fat.

- Take away-varianten rymmer lika mycket som en vanlig kopp kaffe, men tar mindre plats när man staplar den, säger Therese Broberg.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här