Populärteknik

Fuglesang testar svensk rymdklocka

3D-bild av Halda Space Discovery.
3D-bild av Halda Space Discovery.
Klockan som följer med Christer Fuglesang till rymden. (Klicka för större bilder)
Klockan som följer med Christer Fuglesang till rymden. (Klicka för större bilder)
Halda från 1914.
Halda från 1914.

Christer Fuglesang har varit med om att utveckla ett helt nytt svenskt armbandsur. Det ska nu testas i rymden innan det börjar säljas.

Publicerad

Christer Fuglesang tar ett mycket exklusivt armbandsur med sig upp i rymden.

Det är en helsvensk konstruktion där den svenska astronauten och ingenjören själv varit med i utvecklingsarbetet.

Klockan heter Space Discovery och är tillverkad av det nygamla svenska företaget Halda Watch Co som återuppstått under ledning av Mikael Sandstöm som tidigare grundat det exklusiva klockmärket Sjöö Sandström.

– Med min bakgrund som ingenjör har det varit extra spännande att vara med och ta fram en helt ny typ av klocka. Jag ser verkligen fram emot att få testa den under rymdfärden, säger Christer Fuglesang i ett pressmeddelande.

Klockan har två utbytbara tidsmoduler där den ena är mekanisk och den andra elektronisk. Och det är den versionen som Christer Fuglesang utvecklat tillsammans med en grupp urmakare, designers och specialistingenjörer.

Boetten är tillverkad av det nya Nasa-certifierade termoplastmaterialet Tecamax som har låg vikt, hög hållfasthet och är resistent mot syra och andra kemikalier samtidigt som det tål extrema temperaturer.

I den elektroniska versionen finns bland annat en 3-axlad accelerometer och en partikelräknare.

Rymdfärden är den sista testen av det nya uret innan det börjar tillverkas och säljas med planerad start i slutet av 2009.

Men det handlar inte om någon massproduktion. Halda Space Discovery ska bara tillverkas i 128 exemplar och får en prislapp kring 80 000 kronor.

Med nystarten av Halda Watch Co återuppväcks en världsberömd del av svensk industrihistoria.

Halda grundades redan 1887 och tillverkade till en början främst fickur. Men mest berömt är företaget för sina skrivmaskiner som började produceras 1890.

Men Halda gick i konkurs 1920. Ur spillrorna har därefter en lång rad olika företag och varumärken uppstått genom åren. Några exempel är Haldex AB som är känt för sina transmissionssystem, ABU som tillverkat fiskeutrustning och Facit som återupptog tillverkningen av skrivmaskiner, vilket de gjorde fram till konkursen 1993.

Men nu är alltså varumärket Halda Watch Co tillbaka och fortsätter med klocktillverkning precis som från början 1887.