Opinion

Frisyr i fokus för läsarna

Krockkudden ligger ihopvikt i en krage. Vid en krock löser den ut till en skyddande hjälm. Illustration: Jonas Askegren/Ny Teknik.
Krockkudden ligger ihopvikt i en krage. Vid en krock löser den ut till en skyddande hjälm. Illustration: Jonas Askegren/Ny Teknik.

LÄSARKOMMENTARER. Krockkudden som skyddar cyklister leder in Ny Tekniks läsare på ett hett diskussionsområde: frisyren. För övrigt hittar kommentatorerna nya användningsområden för den nya hjälmen.

Publicerad

I fredags var Ny Teknik först med att berätta om malmöföretaget Hövdings innovation: en krage för cyklister som blåses upp som en krockkudde vid en olycka. I morgon tisdag presenteras hjälmen på Tekniska mässan, men redan nu diskuteras den flitigt på nyteknik.se.

Äntligen, utropar Charlotte som fortfarande lider av sviterna efter en cykelolycka:

”Jag blev påkörd av en bil för 1½ år sen och lider än idag av besvären efter hjärnskakning, brutet näsben och nacksmärtor. Hade jag haft en sån där på mig hade jag antagligen sluppit de besvären inkl. minst ett år extra studier och utanförskap i skolan. Tummen upp och en stor eloge till uppfinnarna! Det här blir nästa stora grej på marknaden!? Det är sånt här som gör mig extra stolt att jag pluggar till civilingenjör i design och produktutveckling!”

Priset på 3 000 kronor får Peter att retoriskt fråga ”Vem tror på detta?”. Men han får mothugg av flera läsare som tycker att kragen skulle vara en billig livförsäkring för dem som inte använder hjälm. Dessutom hittar signaturen Stavgångaren ytterligare användningsområden:

”Ja varför inte till dem som motionerar på halkiga vägar. Äldre människor som faller när de är ute och går och orsakar höga kostnader för sjukvården. 3 000 kr är en billig försäkring om kragen verkligen fungerar. Den värmer måhända en frusen nacke när kylan biter.”

Signaturen Tep är odelat positiv till innovationen: ”Jag är bekväm med min cykelhjälm men tror absolut att det finns folk som skulle föredra andra alternativ. Det är roligt att läsa om folk med nya idéer.”

Flitiga kommentatorn Mikael i go:teborg får mothugg för sitt påstående om att valet att inte använda hjälm handlar om kvinnlig fåfänga, där kvinnor generellt påstås prioritera frisyren framför säkerheten. Joacim svarar: ”Kvinnlig fåfänga? Hur många unga män har du sett nyligen som använder cykelhjälm? Själv skulle jag tro att minst 90% av oss har "frisyren" som ett av top 5 argument för att inte bära hjälm.”

Signaturen erik tycker frisyren är ett lätt vägande argument i fråga om hjälmanvändning: ”Idén är väl inte helt dum men jag skulle nog inte våga ha en sådan krage på mig… känns som den mycket väl kan göra skada då den måste passa runt en myriad olika huvudformer. Visst tar frisyren lite skada av dagens hjälmar, men då har jag hellre en burk fudge i fickan med mig ;)”.

Två förmaningar får avsluta dagens genomgång av läsarkommentarer, den första från Jan: ”Du och alla dessa som inte bär cykelhjälm skulle nog må bra av att bevista en akutmottagning när dom tar emot en hjälmlös cyklist som spräckt skallbenet. Jag har sett många sådan och jag lovar dig, det är ingen trevlig syn.”

Följt av M: ”Jag har överlevt 2 kraftiga krascher på cykel tack vare att jag bar hjälm. Tycker så här retroaktivt att hjälmen var en mycket bra lösning, trots att jag bröt lite ben och fick lite skrubbsår och, huvaligen, sabbade frisyren.”