Miljö

Frankrike kan förbjuda att osålda varor slängs – ”Ett slöseri som chockerar”

Foto: imageBROKER/REX
Foto: imageBROKER/REX

Frankrikes regering vill förbjuda företag att förstöra osålda eller returnerade varor i stället för att återvinna eller skänka dem till välgörenhet.

Publicerad

Beskedet kommer i svallvågorna av det franska miljöpartiets framgångar i EU-valet.

Varje år förstörs varor i Frankrike till ett värde av nästan sju miljarder kronor, vilket är fem gånger så mycket som de samlade donationerna av motsvarande varor.

Det vill premiärminister Édouard Philippe sätta stopp för, och flaggar därför för att det ska bli förbjudet för företag att förstöra varor, med undantag för matvaror och produkter där bäst före-datumet har passerats. Förbudet kommer att börja gälla inom fyra år, enligt premiärministern.

– Det är ett slöseri som chockerar, som står i strid med sunt förnuft. Det är en skandal, säger Philippe.

Företag blir tvungna att skänka bort eller återvinna varor

Om lagen träder i kraft blir företag skyldiga att lämna in de överblivna varorna till återvinning eller helt enkelt att skänka bort dem.

Beskedet kommer drygt en vecka efter det att miljöpartiet EELV blev tredje största parti i det franska EU-valet med 13,5 procent av rösterna, jämfört med 9 procent i valet 2014.

I fjol medgav den brittiska modejätten Burberry att den förstört varor till ett värde av drygt 340 miljoner kronor om året för att hindra att de reades ut.

Väckarklockan: Dokumentärfilm om Amazons slöseri

I början av 2019 hamnade frågan återigen på den politiska agendan när en dokumentärfilm visade hur e-handelsbolaget Amazon förstörde miljontals osålda varor. Regeringen lovade då att ta krafttag mot slöseriet.

President Emmanuel Macron har återkommande försökt att framställa sig som en vän till miljörörelsen. Men bilden naggades i kanten när hans tidigare miljöminister Nicolas Hulot avgick i augusti i protest mot att regeringen, enligt honom, inte gjorde tillräckligt för att motverka klimatförändringarna.