Startup

Fosterfoton i mobilen blev affärsidé

Foto: Trice Imaging
Foto: Trice Imaging

Företagets idé föddes ur en önskan att dela ultraljudsbilder smidigt. Idag är Trice Imaging en internationell spelare inom medicinteknik och it.

Publicerad

Johanna Wollert Melin är en av grundarna av Trice Imaging. Fast från början hette företaget Great Connection och var en plattform för mobiltjänster.

– Namnet funkade inte så bra i USA, folk trodde att vi var en dejtigsajt, säger Johanna Wollert Melin.

Hon och medgrundarna beslöt sig för att rikta in företaget på ett mer nischat område. De valde tjänster för sjukvården.

– Vi hade en workshop om mobila tjänster på en av Sveriges största OB-kliniker och pratade om tjänster som sms-påminnelser inför läkarbesök och gravidkalendrar.

– Då kom frågan: Varför kan man inte få ultraljudsbilder till mobilen?

Den frågan blev inspiration till en ny tjänst där blivande föräldrar kunde få ultraljudsbilder och filmer direkt i digital form, i stället för på cd-skiva. Det blev starten för det företaget erbjuder i dag: En molntjänst för medicinska bilder – exempelvis ultraljud och röntgenbilder. Här kan läkare dela bilder till andra kliniker, patienter, journalsystem samt lagra och dokumentera sina undersökningar.  Deras tjänst är numera en del av flera olika företags sjukvårdsutrustning, senast ut är ultraljudscanners från GE Healthcare.

När 33-listan kommer till Malmö under nästa vecka kommer Johanna Wollert Melin att dela med sig av sina erfarenheter som entreprenör och av att bygga upp ett internationellt företag.

Vad är ditt bästa råd till en blivande entreprenör?

– Följ din dröm och skit i nej-sägarna. Bygg ett starkt team och nätverk av kunniga medarbetare, rådgivare, investerare och styrelsemedlemmar som kan guida bolaget genom olika faser. Var uthållig, att bygga ett internationellt framgångsrikt företag tar tid och pengar.

– Ett annat väldigt viktigt tips är: skriv ett 'founders agreement' där man kommer överens om visionen, mål, kultur, rättigheter och roller. Man behöver vara överens om jobbiga saker, som till exempel vad som händer om någon lämnar.

– Mitt sista tips är att när man tar in nya personer först testa hur de funkar i teamet. Även om de är duktiga kanske de inte passar in i kulturen.

Och vad ska man undvika?

– Jag tror att misstag kan var väldigt viktiga lärdomar för både entreprenören och företaget. Några generella tips är att vara supertydlig och strikt med vilken företagskultur ni bygger.

Johanna Wollert Melin talar på 33-listans Malmöfinal på onsdag 8 mars. Boka din plats här.