Digitalisering

Förslag: Frankrike förbjuder anonym surfning via Tor

Foto: Tor-nätverket, CC-licens
Foto: Tor-nätverket, CC-licens

Efter terrorattackerna i Paris diskuterar franska myndigheter nu att blockera eller förbjuda anonymitetstjänsten Tor.

Publicerad

Inom det franska inrikesministeriet, som ansvarar för polisväsendet, diskuteras nu flera nya terrorlagar och antiterror-åtgärder.

Enligt dokument som läckts till den franska dagstidningen le Monde överväger man bland annat att blockera eller förbjuda anonymitetstjänsten Tor inom landet.

Enligt sajten Ars Technica är det knepigt att tekniskt blockera användare från att nyttja Tor. Men sådant görs exempelvis i Kina via "Den stora brandväggen". Ett förbud mot att använda tjänsten bedöms dessutom bli svårt att övervaka för myndigheterna.

Däremot skulle de kunna göra det svårare för personer i landet att nå och koppla upp sig till Tor, som döljer från vilken ip-adress man surfar.

Fransk polis vill även få möjlighet att blockera wifi-nätverk på allmänna platser, när det råder undantagstillstånd i landet.

Skälet är att det enligt fransk polis är svårt att spåra misstänkta individer som kommunicerar via hotspots på exempelvis kaféer, restauranger eller hotell. Samtidigt skulle ett sådant förslag komma drabba andra användare i ett läge av kris.

Lagförslagen kan presenteras för det franska parlamentet redan i januari 2016, om inrikesministeriet väljer att gå vidare med dem.

Vid attackerna den 13 november dödades 130 personer. En vecka därefter bestämdes att undantagstillståndet ska vara i tre månader. Samtidigt genomfördes beslut som gör det lättare för myndigheter att stänga extremist- eller terroristrelaterade sajter, och som ökar polisens möjligheter att utföra razzior och hurrannsakan, uppger Ars Technica.

Le Mondes nyhet är delvis låst, men länken finns här.