Populärteknik
Forskarnas upptäckt: Jordens atmosfär sträcker sig förbi månen
Gränsen mellan jordens atmosfär och rymden går rejält mycket längre bort än vad vi hittills har trott. Faktiskt långt ovanför månen.
Jordens atmosfär är svårgranskad i och med att den är så extremt tunn i gränslandet mot rymden. Men nu har en forskargrupp använt data från satelliten Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), som samägs av ESA och Nasa, och upptäckt att den yttersta atmosfären sträcker sig avsevärt längre ut än vad experterna hittills trott.
Den yttersta förlängningen av atmosfären, exosfären, består längst ut av ett tunt moln av neutralt väte som på engelska benämns geocorona. Det är detta fält som forskarna nu har upptäckt ligger längre bort, rapporterar Nasa.
Månen rör sig i mitten av atmosfären
Hittills har slutsatserna varit att gränsen mellan atmosfären och rymden går ungefär 200 000 kilometer ovan jordens yta. Det innebär att månen har ansetts vara utanför vår atmosfär med sitt avstånd på 384 400 kilometer från jordytan. Den färska studien visar att månen tvärtom rör sig ungefär i mitten av vår atmosfär, som SOHO-datan visar sträcker sig minst 630 000 kilometer ut.
– Månen flyger genom jordens atmosfär, konstaterar fysikern Igor Baliukin från Rysslands rymdforskningsinstitut i Science Alert.
Baliukin är en av författarna bakom studien som presenterats i the Journal of Geophysical Research: Space Physics.