Populärteknik

Följ Nordkoreas satellit på webben

Den nordkoreanska satelliten passerar Sverige på morgonen 16 december. Foto: Real Time Satellite Tracking och korea-dpr.com
Den nordkoreanska satelliten passerar Sverige på morgonen 16 december. Foto: Real Time Satellite Tracking och korea-dpr.com

Den nordkoreanska satellit som nu snurrar runt jorden kan följas live på en karta via webben. Lite då och då passerar den Sverige.

Publicerad

Igår 12 december sköt Nordkorea upp en raket som placerade en satellit i omloppsbana runt jorden. Enligt myndigheterna i Nordkorea är det en vädersatellit men misstanken är att det egentligen handlar om en test av en interkontinental robot.

Amerikanska myndigheter hävdar enligt NBC News att Nordkorea tappat kontrollen över satelliten som tumlar omkring utan styrning. Det motsägs emellertid av Sydkoreas försvarsminister som säger att satelliten uppför sig helt normalt, skriver ABC News.

Gizmodo skriver att satelliten tappar höjd och snart kommer att falla in i jordens atmosfär och brinna upp. Enligt deras beräkningar skulle det redan ha skett när detta skrivs. Men så är inte fallet. Klockan 13:33 idag befann sig satelliten 585 km ovanför jorden vilket är fem km högre än när Gizmodo skrev sin artikel.

Den som själv vill följa satellitens färd och serveras med realtidsdata om position, fart och höjd kan göra det via webbtjänsten Real Time Satellite Tracking. Där kan man även få en detaljerad karta och tabell som visar förutsägelser om satellitens positioner under de närmaste fem dagarna. Enligt dessa passerar satelliten Sverige med jämna mellanrum. Redan i morgon 14 december stryker den förbi Sveriges östkust i ungefär fem minuter. Två dagar senare passerar den snett över Sverige i en bana som går över Borgholm och Östersund.