Flera vapentyper kan vara mordvapnet

2016-03-01 15:00  

Mycket gick snett, ur kriminalteknisk synvinkel, efter att Olof Palme skjutits till döds. Den tekniska bevisningen med två kulor är därför mager.

De kulor som till sist hittades – en 12 meter från fläcken med Palmes blod och en på andra sidan av Sveavägen – uppges ha deformerats när de slog i asfalten och är svåra att spåra till rätt vapen.

– Kulorna är i ganska dåligt skick tyvärr. NFC (reds anm: Nationellt forensiskt centrum som tidigare hette Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL) har sagt att det kan vara svårt binda kulorna till ett visst vapen, säger Hans Melander, i dag chef för Palmegruppen.

Men det man kan utläsa är så kallade bom-data. Det finns fem högervridna bommar (märken) på varje kula.

– Med ledning av det kan man säga att bara ett visst antal vapen kan vara aktuella, säger han.

Vid sidan av en revolver av märket Smith & Wesson som pekats ut kan flera andra revolvertyper också ge fem högervridna bommar på kulorna. Bland andra Rüger (USA), Taurus (Brasilien), (Spanien), Escordin (Spanien) och Ruby (Spanien).

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer