Digitalisering

Fem frågor till Patrik Fältström

Publicerad
Patrik Fältström är känd nätverkstekniker och teknisk strateg på nätverksföretaget Cisco. Han blir en av Ulrica Messings nya it-politiska rådgivare i tre år framåt.

Hur kan du bidra till svensk it-politik?
- Jag är teknikern i gruppen och kan titta på tekniska frågor. Vi ska dessutom hjälpa Ulrica att lyssna på folk från våra områden och som kan ge input till Ulrica.

Vilken it-politisk fråga är viktigast i dagsläget, tycker du?
- Viktigast är att it-politiken blir mer konkret så att marknad, stat och kommuner vet vad de olika organisationerna gör. Mer öppen dialog och mer konkret politik.

Vilken it-fråga är viktigast om tio år?
- Jag hoppas att det om tio år är lika naturligt för alla svenskar, även de utanför storstan, att använda internet som att använda el och vatten. I dag ligger fokus på accessen medan det i framtiden kommer att handla om tjänsterna.

Du reser mycket i världen. Är Sverige ett bra it-land i internationell jämförelse?
- Vi är rätt bra men kan alltid bli bättre. Sydkorea har en bättre infrastruktur, många vanliga människor har fast uppkoppling hemma och spelar och shoppar i hög grad. Däremot är vår elektroniska myndighetsservice exempelvis bättre än deras.

Blir mobilt internet en flipp eller flopp?
- Jag hoppas och tror att det blir en framgång. Men det gäller att folk slipper inlåsningar till en viss operatör utan får tillgång till alla tjänsteleverantörer oavsett operatör. Jag tror vi får se en separation mellan internet och tjänster.