Säkerhet

FBI varnar för nya cyberattacker från Ryssland

FBI varnar amerikanska företag och myndigheter och ber dem vara uppmärksamma på eventuella cyberhot. Foto: Gustav Sjöholm/TT
FBI varnar amerikanska företag och myndigheter och ber dem vara uppmärksamma på eventuella cyberhot. Foto: Gustav Sjöholm/TT

USA befarar att Ryssland kan utföra cyberattacker som svar på de sanktioner som man riktat mot landet. Liknande varningar har kommit i Australien och i Norge.

Publicerad

Direkt efter det att USA:s president Joe Biden tillkännagivit nya sanktioner mot Ryssland på tisdagen ska en högt uppsatt FBI-anställd ha kontaktat lokala amerikanska myndigheter och företag för att uppmana till försiktighet och vaksamhet för eventuella cyberattacker, rapporterar CNN.

Amerikanska myndigheter säger att det inte finns några specifika hot mot USA som kan kopplas till händelseutvecklingen i Ukraina, men manar till försiktighet.

Även Australien räknar med att landet kan straffas med ryska cyberattacker som hämnd för sanktioner mot Ryssland.

– Vi är oroliga för risken för en cyberattack mot vår kritiska infrastruktur, säger inrikesminister Karen Andrews enligt ABC News.

Jakub Godzimirski vid Norges utrikespolitiska institut (Nup) säger till nyhetsbyrån NTB att norsk olje- och gasproduktion är attraktiva mål för ryska cyberattacker och att sådana attacker är ett av flera verktyg som de ryska myndigheterna använder när diplomatin misslyckas.

– Kontroll över energi är en viktig del av Rysslands strategiska tänkande. Norge måste räkna med cyberattacker mot olje- och gasinfrastruktur, säger Godzimirski.

Flera amerikanska företag har på senare tid utsatts för ransomwareattacker med påstådda ryska kopplingar.

Colonial Pipeline drabbades i maj av en attack som stängde USA:s största oljeledning och i somras attackerades det amerikanska it-företaget Kaseya – som också drabbade Coop i Sverige. USA:s president har sagt att han tror att Kreml har varit inblandat.