Populärteknik

Facebook sparkar ut datamäklarna

Facebook, Google och Twitter markerar artiklar för att användare tydligare ska veta hur pålitligt innehållet är. Mark Zuckerberg på bild. Foto: TT
Facebook, Google och Twitter markerar artiklar för att användare tydligare ska veta hur pålitligt innehållet är. Mark Zuckerberg på bild. Foto: TT

Här är den första resoluta reaktionen på Facebook-skandalen. Nu sätter bolaget en begränsning på vilken data de säljer vidare.

Publicerad

Facebook kopplar greppet om den data som flödar in och ut ur nätverket. Igår beslutade bolaget sig för att mer eller mindre sparka ut så kallade datamäklare, rapporterar tekniksajten Recode.

Det handlar om stora och relativt anonyma företag som Experian och Acxiom. Likt skandalomsusade Cambridge Analytica samlar de data från många olika källor och använder för att skapa profiler för enskilda personer i syfte att sälja riktad reklam.

När du googlat på ett par nya hörlurar bara för att bli bombarderad av annonser för sagda hörlurar de närmaste veckorna. Då kan du ofta skylla på den här typen av bolag.

Det är i princip vad Cambridge Analytica sysslat med, fast de sålt politiska budskap istället för hörlurar.

I dag kan en annonsköpare på Facebook hämta data från tre källor. De kan använda Facebooks egen data om vad användarna gillar och interagerar med. De kan använda sin egen kunddatabas. Och de kan köpa in data från en datamäklare.

Det sistnämnda alternativet kommer att upphöra om sex månader, och förändringen är permanent, bekräftar Facebook för Techcrunch.

Techcrunch menar att draget handlar om att Facebook vill ha mer kontroll över vilken data som används för att göra reklam i de egna kanalerna. Det är mycket svårare att kontrollera källan på data från en tredje part än data som kommer från Facebook själva eller företaget som köper annonser.

"Vi tror att det här steget, som sker över de närmaste sex månaderna, kommer att hjälpa till att skydda folks integritet på Facebook", skriver produktchefen Graham Mudd i ett uttalande.

Jämfört med åtgärderna som Facebook gick ut med igår, som i stort sett bara handlar om att göra sajtens sekretessinställningar mer lättillgängliga, är det här ett stort kliv. I bästa fall kan det minska risken för att data som samlats in på tveksamma grunder används för att försöka påverka nätverkets användare.