Övriga nyheter

Experten: produktion i små serier en överlevnadsfråga

Björn Langbeck
Toyota är en internationell föregångare. Deras gamla vision kring enstycksproduktion har fått många efterföljare. Foto: Koji Sasahara
Scania är svensk pionjär på området enstycksproduktion. Ingen lastbil är den andra lik.
Trä- och möbelindustrin tar efter bilindustrin. Kinnarps satsar närmare 60 miljoner kronor i en ny lina för enstycksproduktion. Foto: Jörgen Appelgren

Fler svenska industriföretag måste göra som Kinnarps: anpassa produktionen till små serier. Det är en ren överlevnadsfråga, enligt produktionsexperten Björn Langbeck.

Publicerad

– Enstycksproduktion är absolut inget nytt; det är kärnan i Toyotas framgångar. Men nu börjar äntligen företag i fler branscher att förstå fördelarna, säger Björn Langbeck, projektledare på forskningsinstitutet Swerea IVF med lång erfarenhet av produktionseffektivitet och flöden.

Enstycksproduktion behöver inte betyda att fabriken tillverkar en enda unik produkt. Men produkterna är beställda av en kund enligt specifika önskemål, och serierna är ofta små. Precis vad möbeljätten Kinnarps framtida produktionslina ska klara, efter en investering på närmare 60 miljoner kronor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här