Populärteknik

EU-krav: reservdelar till mobiler i minst fem år

Foto: Martin Godwin
Foto: Martin Godwin

Det ska gå att få tag på nya batterier, skärmar och andra reservdelar till mobiltelefoner och surfplattor i minst fem år. Det föreslår EU-kommissionen.

Publicerad

Åtminstone 15 olika reservdelar ska vara tillgängliga för professionella reparatörer i fem år från telefonens lansering på den europeiska marknaden, skriver Financial Times.  

I förslaget finns också krav på batteriernas livslängd. Ett batteri i en mobiltelefon ska klara minst 500 laddcykler utan att falla under 83 procent av maxkapaciteten.  

Till sist föreslås mobiler och surfplattor förses med ett salgs energimärkning, av liknande typ som finns på exempelvis vitvaror i dag. Där ska batteriets livslängd framgå men också andra aspekter som telefonens stöttålighet. 

Kontroversiellt förslag

I sitt förslag pekar EU-kommissionen på stora miljövinster om mobiltelefoner och surfplattor går att använda över längre tid. Men branschorganisationen Digital Europe är kritisk till förslaget. 

”En potentiell överproduktion följt av lagring och sedan destruering av reservdelar kommer naturligtvis att resultera i bortkastade resurser, minskad materialeffektivitet och negativa ekonomiska värden som i slutänden kommer att resultera i högre kostnader för konsumenterna”, säger organisationen i en kommentar till FT.  

Miljöorganisationen ECOS kallar däremot förslaget för en ”game changer” och menar att det skulle kunna innebära ”slutet på en era av slit och släng-enheter”.  

EU har tidigare pressat mobiltillverkarna till att verka för mer hållbara och standardiserade telefoner. Sedan tidigare i år måste telefontillverkare se till att förse kunderna med uppdateringar i minst tre år, och från och med nästa år införs krav på laddning via usb c