Övriga nyheter

En retrospelsdröm i ädelträ

Love Hulténs korsning mellan exklusiv träkänsla och retrospel har väckt stor uppmärksamhet världen över. Ingen av skapelserna har ännu lett till någon massproduktion för försäljning. Men nu planeras för en Kickstarterkampanj med 500 exemplar av konsolen lagom till jul. Foto: Love Hultén
Love Hulténs korsning mellan exklusiv träkänsla och retrospel har väckt stor uppmärksamhet världen över. Ingen av skapelserna har ännu lett till någon massproduktion för försäljning. Men nu planeras för en Kickstarterkampanj med 500 exemplar av konsolen lagom till jul. Foto: Love Hultén

Ädelträ och tv-spel är ingen vanlig kombination. Men med en Raspberry Pi, en emulator för retrospel och en stor portion slöjdarglädje har Love Hultén byggt en handhållen spelkonsol som rymmer alla dina 80-talsspeldrömmar.

Publicerad

Nintendos Game Boy Advance SP är utan tvekan en av historiens mest tilltalande spelkonsoler när det gäller designen. Nu har finsnickaren och spelentusiasten Love Hultén tagit ett blad ur Nintendos designbok och byggt vad som ser ut som en Game Boy Advance SP i amerikanskt valnötsträ.

– Jag reser ganska mycket, och var i behov av en smidig bärbar emulator-konsol. Nintendos GBA SP har alltid varit en favoritkonsol med sitt lilla vikbara format, så jag tog mig an utmaningen att försöka skapa någonting likvärdigt i trä, säger Love Hultén.

Trots att Nintendo gjorde sin variant i en rad olika utföranden när det gäller färg och mönster så är frågan om inte Love Hulténs variant klår dem alla när det gäller exklusivitet. På insidan sitter det dock inte någon elektronik från den japanska speltillverkaren. I stället har Love Hultén, som så många andra som meckar med elektronikbyggen i liten skala, valt att använda en Raspberry Pi.

– Jag är van att arbeta med lite mer utrymme och det är mycket elektronik som ska in på 7 × 7 × 2 centimeter. Friktionsgångjärnet i massivt trä tog sin tid och precision det också, säger Love Hultén.

Tyvärr saknar träkonsolen uttag för de klassiska kassetterna till Game Boy. I stället får användaren själv skaffa spel, men man behöver inte begränsa sig till spel för Game Boy. Emulatorn klarar klassiska NES-spel från 80-talet och en hel del annat godis i retroväg om den konfigureras på rätt sätt. Love Hultén själv spelar helst spel i den klassiska Mega Man-serien.

Träskapelsen går under namnet PE358 och är en i en lång rad träbyggen för klassiska spel som Love Hultén byggt de senaste åren.

Love Hulténs korsning mellan exklusiv träkänsla och retrospel har väckt stor uppmärksamhet världen över. Ingen av skapelserna har ännu lett till någon massproduktion för försäljning. Men nu planeras för en Kickstarterkampanj med 500 exemplar av konsolen lagom till jul.

Gilla Ny Teknik på Facebook!

  • Nintendos förlaga Game Boy Advance SP släpptes på den japanska marknaden i februari 2003 och några månader senare i Europa.
  • Konsolen var en uppföljare till Game Boy Advance och SP stod för special edition.
  • Det speciella med konsolen jämför med föregångaren var såklart först och främst att den kunde vikas ihop som en mussla för att lätt kunna stoppas i fickan.
  • Den hade även ett mindre plastigt utseende och marknadsfördes också mot en äldre målgrupp i annonser.
  • Dessutom var skärmen belyst vilket gjorde den betydligt tydligare än den vanliga Advance-modellen.