Startup

Elliott blir storägare i skånska Qlik - en försäljning spås

Lars Björk, vd för Qlik Foto: Qlik
Lars Björk, vd för Qlik Foto: Qlik

Investerar 1,7 miljarder kronor i Qlik och blir största aktieägare

Publicerad

Den amerikanska hedgefonden Elliott har gjort en storinvestering i svenskgrundade Qlik, vilket gör att de nu är största ägare i bolaget genom ett innehav av nästan nio procent av aktierna. Beskedet fick Qliks aktie att stiga sju procent, och det förutspås att en försäljning kan komma att ske snart. IBM och Oracle pekas ut som möjliga köpare av analytiker, till exempel investmentbanken William Blair.

I samband med aktieköpet uppgav Elliott att Qlik är undervärderat och moget att köpas upp av ett större teknikbolag, skriver Reuters. Aktien har gått ned runt 40 procent sedan mitten av augusti.

En talesperson på Elliott bekräftar för Breakit att de har inlett samtal med Qliks ledning om att "öka aktieägarvärdet, inklusive en potentiell försäljning av företaget och andra strategiska åtgärder”.

Qlik grundades 1993 i Lund och leds av Lars Björk. Numera ligger huvudkontoret i Philadelphia, men en stor del av utvecklingen ligger kvar i Lund där bolaget har runt 500 anställda ingenjörer. Qliks succé består i ett verktyg, Qlikview, som de har tagit fram för att analysera och visualisera stora datamängder relevanta för företag. Bolaget är registrerat på Nasdaq-börsen sedan sex år tillbaka.

Elliott är grundat av den amerikanska miljardären Paul Singer, och de förvaltar motsvarande runt 230 miljarder kronor för sina investerare. Hedgefonden har tidigare gått in i IT-bolag som Novell, Riverbed Technology och BMC Software, vilka senare har sålts.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!