Opinion
”Duktiga ingenjörer kan lösa litium-frågan”

LEDARE. Elbilarnas allt större marknadsandelar är en starkt bidragande orsak till den växande efterfrågan på batterier, konstaterar Ny Tekniks tf chefredaktör Kalle Anrell.
För några veckor sedan undersökte Ny Teknik vilka batterikemier som kan vara ersättare till dagens ledare: litiumjon-batterier. Slutsatsen blev att det kommer att ta åtminstone 10–15 år innan någon annan typ når genombrott.
De närmaste åren kommer efterfrågan på batterier att öka kraftigt. Elbilarnas allt större marknadsandelar på framför allt den växande kinesiska marknaden är en starkt bidragande orsak. Expansionen fick litium-priset att stiga kraftigt redan förra året.
Utvinning av litium sker bara på några få platser i världen och det finns farhågor om framtida brist. Därför är resultatet av den undersökning som vår reporter Linda Nohrstedt gjort lite förvånande.
Bland dagens stora återvinnare av batterier är det ingen som tar hand om litiumet för att använda det i nya batterier. Ett spanskt projekt har kommit långt, men utvecklingsarbetet befinner sig ännu så länge i labbmiljö.
Orsaken som generellt anges är att det är för dyrt, och litiumet hamnar i slaggprodukterna i stället, i bästa fall. Men duktiga ingenjörer borde kunna utveckla en konkurrenskraftig lösning som gör att litiumet kan användas fler gånger.
Läs om batteriåtervinning här, samt om Samsungs problem med brinnande batterier här.
Litium har en stark svenskkoppling, eftersom Johan August Arfwedson upptäckte det 1817. De svenska projekt som pågår med batteriåtervinning jagar dock i första hand efter andra metaller.
Förra veckan sökte jag 300 nya medarbetare. Redan första dagen passerade vi 300-strecket och det är oerhört roligt att så många av er vill vara med och påverka innehållet i tidningens olika kanaler.
Vi vill fortfarande ha in fler medlemmar i panelen. Anmäl er på nyteknik.se/panel.
Jag lovar att vi kommer att lyssna på er.