Digitalisering

Dom: Internetleverantörer måste blockera piratsajter

Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Internetleverantör måste blockera användarna från två piratsajter bland annat Pirate Bay, enligt ny dom.

Publicerad

Domen har fallit i det uppmärksammade rättsfallet där tv- och filmbranschen stämde Bredbandsbolaget för medhjälp till upphovsrättsbrott. Patent- och marknadsöverdomstolen går emot tingsrättens beslut och anser att internetoperatörer kan bli juridiskt medansvariga när filer delas illegalt.

Bredbandsbolaget måste stoppa sina kunders tillgång till piratsajter som bland andra the Pirate Bay. Kravet på en blockering ska gälla i tre år och är förenat med ett vite på 500 000 kronor.

Domstolen anser att beslutet om föreläggande är rimligt eftersom det bygger på att ”det material som finns respektive fanns tillgängligt via tjänsterna The Pirate Bay och Swefilmer i princip uteslutande är upphovsrättsligt skyddat material som tillgängliggjorts olovligen”.

Läs mer:

Rätten konstaterar även att den svenska upphovsrättslagen bör tolkas på samma sätt som i andra EU-länder.

– Det följer av att den svenska lagen ska tolkas i ljuset av EU-rätten. Liknande förelägganden har redan meddelats i bland annat Danmark, Finland, Frankrike och Storbritannien, men domen i dag är den första i sitt slag i Sverige, säger Christine Lager, hovrättslagman och ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Domen kan inte överklagas.