Miljö

Dödliga spöknät i Östersjön bärgas

Spökgarn som till slut forslats upp på land av strömmarna. Foto: Mare Litt Baltic eu
Spökgarn som till slut forslats upp på land av strömmarna. Foto: Mare Litt Baltic eu

Varje år försvinner tusentals fiskeredskap i Östersjön, oftast garn. Dessa driver omkring som spökgarn och dödar fisk i onödan. Nu ska de bärgas.

Publicerad

Mare Litt Baltic heter kampanjen som leds av världsnaturfonden WWF. Sverige är en av deltagarna med lång kust mot Östersjön.

Uppskattningsvis hamnar omkring tio tusen delar av fiskeredskap i Östersjön varje år. Alltifrån smådelar av redskapen till hela nät.

Herrelöst drivande garn, så kallade spökgarn, är ett hot mot havslivet på flera sätt. Dels fångas fisk som långsamt kommer att dö av näringsbrist där de sitter fast i garnen.

Dels är garnen nu för tiden tillverkade av nylon eller PET, plastmaterial som det tar många hundra år att bryta ner. Under tiden lossnar fragment som förstör livsbetingelserna för olika arter, och till slut även hamnar på matbordet hos människor.

Med projektet Mare Litt Baltic ska nu dessa spökgarn tas upp. Att leta efter dem med dykare är för tidsödande och dyrt, men i Tyskland och Polen har man tagit fram en speciell typ av harv som dras över botten och då fångar upp även garn som sjunkit.

I Polen tog man på detta viset upp 270 garn förra året.

Samtidigt har det svenska projektet i uppdrag att undersöka om näten kan utrustas med signalering, så att det blir lättare att hitta tappade nät eller sådana garn som sliter sig från bojarna.

I projektet ingår även att undersöka alternativa material till nylon och PET, samt en kartläggning av områden i Östersjön som innehåller speciellt mycket spökgarn.