Innovation

De utvecklar växter som kan lagra energi

Forskaren Eleni Stavrinidou utvecklar elektroniska växter. Foto: Thor Balkhed/Linköpings universitet
Forskaren Eleni Stavrinidou utvecklar elektroniska växter. Foto: Thor Balkhed/Linköpings universitet

Elektroniska växter kan bli ytterligare sätt att lagra energi, och tillföra energi till elektroniska komponenter. Det tror forskare vid Linköpings universitet.

Publicerad

För två år sedan demonstrerade ett forskarlag vid Linköpings universitet en elektronisk ros. Genom att suga upp en ledande polymer som var löst i vatten kunde rosen bygga upp sina egna strömförande trådar. Forskarna hade därmed hittat ett sätt att göra en levande växt till energilager.

Nu prisas en av forskarna bakom innovationen, forskningsledaren Eleni Stavrinidou, för sin nydanande tekniska grundforskning inom elektroniska växter. Hon får L´Oréal-Unesco for Women in Science-priset med stöd av Sveriges unga akademi, som ges till kvinnor i början av sin forskarkarriär.

Försöken med rosorna har gått vidare till växter med rötter

Eleni Stavrinidou och hennes forskarlag försöker nu att utveckla metoder som gör att elektroniska växter kan fortsätta växa samtidigt som de lagrar energi.

– Vi är bara i början av den här forskningen och vet inte riktigt vad den kan leda till. Men vi tror att det här kan bli ytterligare ett sätt att lagra energi och tillföra energi till komponenter som tillförs inuti växter, säger hon till Ny Teknik.

Hennes andra huvudspår är att utveckla elektroniska enheter som kan hjälpa oss att optimera plantors tillväxt och övervaka hur växter mår.

– Det hjälper oss att förstå hur växter fungerar och kan få praktisk tillämpning inom jordbruket. Där kan den här tekniken leda till bättre skördar, säger Eleni Stavrinidou.

Som en del av L´Oréal-Unesco for Women in Science-priset får Eleni Stavrinidou nu 150 000 kronor och en plats i ett ettårigt mentorprogram i Sveriges unga akademis regi.