Digitalisering

De stämmer bank-id för patentintrång

Stefan Hultberg, vd på Accumulate.
Stefan Hultberg, vd på Accumulate.
Mobilt bank-id används för identifiering online. Foto: Kalle Wiklund
Mobilt bank-id används för identifiering online. Foto: Kalle Wiklund

Svenska Accumulate, som utvecklar lösningar för mobila betalningar, har lämnat in en stämningsansökan mot företaget bakom mobilt bank-id. De kräver sex miljarder kronor av sin tidigare samarbetspartner.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Accumulate har tidigare haft ett samarbete med Finansiell ID-teknik, som är företaget bakom Mobilt Bank-ID.

– Vi kontaktade Finansiell ID-teknik i februari, 2010, för att visa ett alternativ till deras sim-kortsbaserade underskriftslösning, och vi samarbetade i åtta månader under sekretess, säger Stefan Hultberg, vd på Accumulate till Ny Teknik.

– De hoppade sedan av. För att göra en egen lösning, som de säger.

Innan lanseringen av mobilt bank-id förde de två företagen en diskussion om licensiering, men den ledde inte till någon överenskommelse. I ett pressmeddelande skriver Accumulate att de låtit ”externa experter analysera mobilt bank-id, vilket också påvisade patentintrång och utnyttjande av bolagets företagshemligheter. Skadeståndsbeloppet på över sex miljarder kronor avser skälig ersättning för licenser, uteblivna vinster och icke-ekonomiska skador”.

– Vi hoppas på att vi kan statuera ett exempel där vi kan visa att även små bolags teknik är skyddad. Vi är ett lysande exempel eftersom det är en oerhört populär tjänst, som många använder varje dag, säger Stefan Hultberg.

Johan Eriksson, vd för Finansiell ID-teknik skriver i ett mejl till Ny Teknik: ”Vi ska först och främst få fram och läsa igenom stämningsansökan innan vi kan uttala oss om innehållet i den, men jag kan säga att Mobilt BankID är vår egen unika lösning”.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!