Innovation

De ska hålla kläder varma med grafen

Värmestrumpa från Seger med värmesystem från Inuheat. Foto: Seger
Värmestrumpa från Seger med värmesystem från Inuheat. Foto: Seger
Värmestrumpa med batteri, från Inuheat och strumptillverkaren Seger. Foto: Inuheat
Värmestrumpa med batteri, från Inuheat och strumptillverkaren Seger. Foto: Inuheat
Rickard Rosendahl, vd och Pia Roy, chef för textilutveckling på Inuheat. Foto: Inuheat
Rickard Rosendahl, vd och Pia Roy, chef för textilutveckling på Inuheat. Foto: Inuheat
Grafen, illustration.
Grafen, illustration.

Ett svenskt företag vill väva in grafentrådar i plagg som en del i ett bärbart värmesystem för kläder. Det är det första försöket att använda grafen i textilier.

Publicerad

Göteborgsföretaget Inuheat utvecklar värmesystem för kläder, främst för yrkeskläder och friluftsmarknaden. Tekniken består av värmeledande material i plagget, en batteridel och en dataplattform. Batterierna har rfid och bluetooth och temperaturen går att reglera i en app.

För ett år sedan kom den första produkten med Inuheats värmefunktion i, en strumpa framtagen av strumptillverkaren Seger. Ett batteri är fäst högst upp på strumpan och konduktivt garn leder värme fram till tårna.

Nu vill Inuheat se om polymergarn med grafen kan användas för att skapa konduktiva garner. Grafen är ett kolbaserat material som är mycket starkt, och därmed tålig, är böjligt och har god förmåga att leda elektricitet. Med grafen i garnet skulle metalldelen i plagget kunnat minska.

– Vi vill vara så nära huden som möjligt för att ge så mycket värme som möjligt. Med grafen kan vi skära ned metallinnehållet, och få tunnare och smidigare garner med högre komfort. Det finns också en miljöaspekt med att minska andelen metall, säger Pia Roy, chef för textilutveckling på Inuheat.

Läs mer:

Inuheat ska samarbeta med Smart Textiles vid Högskolan i Borås och med Swerea IVF i Mölndal. Projektet är ett av elva som nyligen har fått stöd av innovationsprogrammet Sio Grafen med syftet att hitta tillämpningar av materialet grafen. Inuheat får 300 000 kronor för att ta göra en förstudie.

Studien ska undersöka vilket som är det bästa sättet för att integrera grafen i garnet. Det kan ske genom att belägga garnets yta med grafen, smältspinna fiber med grafen inblandat eller genom att kombinera metoderna.

Det material som används i till exempel strumpor måste vara behagligt för huden, men också gå att färga och få in i en industriell produktion.

– Vi vill inte bara göra bra labbtester, utan få till en kommersiell bra produkt. Utmaningen är processbarheten, säger Rickard Rosendhal, vd på Inuheat.

Läs mer:

Företaget utvecklar egna batteripack. Den första generationen togs fram tillsammans med stiftelsen Chalmers Industriteknik samt Chalmers teknologkonsulter. I nästa generation har elektroniken kunnat krympas med ett eget utvecklat asic-chip till att vara några millimeter stort, en tiondel så stort som kretskortet är i dag.

Företaget startade 2013, har tio anställda och planerar en internationell expansion. 2019 kommer fler produkter ut på marknaden, i samarbete med olika klädföretag, där Inuheat står för värmesystemet.

Strumporna som finns att köpa i dag kostar från 2 500 kronor paret.

– Vi tror inte att grafen i garnet kommer att påverka priset. Folk fryser, och det finns ett behov av sådana här produkter, säger Rickard Rosendahl.

Bland de övriga som har fått stöd från Sio Grafen finns projekt för att använda grafen i högtalarmembran, i litiumjonbatterier, och för mikroförstärkning av ytbeläggningar av betong.

Grafen

Materialet grafen består av kolatomer i ett tunt lager, endast ett atomlager tjock. Det räknas som ett två dimensionellt material.

Kolatomerna är ordnade i en hexagonal struktur.

Grafen är böjligt och kan tänjas ut kraftigt utan att deformeras, är 200 gånger starkare än stål och har en ledningsförmåga som är högre än i kisel.

Källa: Sio Grafen