Säkerhet

Dator infekterad med sex förödande virus har sålts för 12 miljoner kronor

Konstverket The Persistence of Chaos består av en laptop som infekterats med sex historiska datorvirus. Foto: Guo O Dong
Konstverket The Persistence of Chaos består av en laptop som infekterats med sex historiska datorvirus. Foto: Guo O Dong

Världens farligaste dator? Konstverket The Persistence of Chaos består av en laptop som infekterats med sex historiska datorvirus.

Publicerad

En tio år gammal Samsung-laptop har gått under klubban för ofattbara 1,3 miljoner dollar, drygt 12,4 miljoner kronor. Ombord finns några av historiens mest förödande datorvirus.

Det är skadlig kod som ransomwaremasken Wannacry, mejlviruset Iloveyou och trojanen Black Energy som användes för att slå ut delar av Ukrainas elförsörjning en mörk decembernatt för några år sedan. Sammanlagt uppskattas de sex malwareprogrammen orsakat skador för 95 miljarder dollar.

Paketet blir ett konstverk som konstnären Guo O Dong dubbat till The Persistance of Chaos. I en intervju med The Verge säger han att målet var att skapa en fysisk manifestation av cyberhotet.

”Vi har en föreställning om att vad som sker i datorerna inte kan påverka oss, men det är absurt. Ett virus som används som ett vapen för att påverka elnätet eller samhällets infrastruktur kan orsaka skada”, säger Guo O Dong.

Här är de sex virus som Guo O Dong valt att installera på datorn (för övrigt en 10-tums Samsung Blue Netbook från 2008 med 15 gigabytes lagringsminne och Windows XP som operativsystem):

1. ILOVEYOU (2000)

Ett virus som började spridas i maj år 2000 och kom att infektera över 50 miljoner datorer världen över – bara under de första veckorna. Viruset spreds via ett mejl med ämnesraden ”ILOVEYOU” och innehöll en bifogad fil. Om mottagaren öppnade filen kördes ett skript på datorn som började skriva över slumpmässiga filer och som skickade kedjebrevet vidare till alla kontakter i användarens Outlook.

2. MyDoom (2004)

Viruset spreds via mejl och det då ultrapopulära fildelningsnätverket Kazaa och är än i dag den snabbast spridna mejlmasken i historien. Bluffmejlen såg ut att vara ett felmeddelande om att ett mejl du försökt skicka inte gick fram, och innehöll en bifogad fil som, om du öppnade den, körde ett skript som infekterade datorn och skickade mejlet vidare till dina kontakter. Dessutom värvades datorn till ett botnätverk och användes för att utföra överbelastningsattacker mot hemsidor tillhörande it-företag som SCO Group, Google och Microsoft.

3. Sobig (2003)

Ytterligare ett virus som tack vare bluffmejl spreds till miljoner dator världen över. På infekterade datorer installerades en trojan som gjorde det möjligt för hackarna bakom viruset att fjärrstyra datorn. De ska bland annat ha utnyttjat det för att få infekterade datorer att skicka vidare stora mängder spammejl.

4. Wannacry (2017)

Kryptotrojanen orsakade en världsomspännande it-kris när den våren 2017 infekterade och krypterade hårddiskarna på hundratusentals datorer världen. Wannacry använde sig av en sårbarhet i operativsystemet Windows som kallas för EternalBlue och gjorde det möjligt att snabbt sprida viruset till andra datorer på samma nätverk. Senare samma år användes samma sårbarhet i det än mer förödande cyberangreppet NotPetya. Flera stater har pekat ut Nordkorea som ansvariga för Wannacry.

5. Dark Tequila (2013)

Ett avancerat malware som under åratal har använts för att bland annat hacka sig in på offrens bankkonton. Viruset har främst spridits i Mexiko och hackarna verkar ofta ha nått nya offer genom att dela ut gratis usb-minnen som är infekterade med viruset.

6. BlackEnergy (2007)

En malware som tros ha sitt ursprung i Ryssland och använts i många attacker för att sprida trojaner som gör det möjligt att fjärrstyra datorer. Det mest kända exemplet där BlackEnergy använts är attackerna mot Ukrainas elnät som genomfördes i december 2015. Totalt ska 230 000 personer ha blivit strömlösa under natten till julafton.