Populärteknik

Därför uppfattas ljud annorlunda på Mars

Mätningen gjordes med den mikrofon och laser som ingår i Perseverance instrument Supercam. Foto: Nasa / JPL
Mätningen gjordes med den mikrofon och laser som ingår i Perseverance instrument Supercam. Foto: Nasa / JPL

En utomhuskonsert på Mars skulle bli problematisk. För ljud med en hög frekvens kan färdas mycket snabbare än ljud med en lägre frekvens. 

Publicerad

Den röda planetens unika atmosfär innebär att ljudet beter sig annorlunda. Det var tydligt när Mars-helikoptern Ingenuity genomförde sin provflygning under förra året, för rotorbladen gav ifrån sig ett mycket dovare ljud än vad man skulle förvänta sig av en drönare på jorden.

Ljudets hastighet varierar beroende på temperaturen och densiteten i det medium som vågen färdas. Men i jordens atmosfär, vid 20°C, ligger hastigheten på 343 meter per sekund – att jämföra med 1 480 meter per sekund i vatten. 

Mars atmosfär är mycket tunnare, med en vikt på 0,020 kg per kubikmeter mot 1,2 kg per kubikmeter för jordens atmosfär. En mätning från 2,1 meters höjd och ner till ytan visade att ljud på Mars färdas med cirka 240 meter per sekund. Det skriver Science Alert.

Mätningen gjordes med den mikrofon som sitter på Mars-rovern Perseverance optiska instrument Supercam, vars laser framställde ett ljud med perfekt timing. Men det finns en udda faktor som bara förekommer på Mars – ljudhastigheten varierar nämligen vid olika bandbredd.

Ovanför 240 Hz hinner de vibrerande koldioxidmolekylerna inte återgå till sitt ursprungliga läge, vilket innebär att ljud med en hög frekvens kan färdas 10 meter snabbare per sekund jämfört med ljud som har en lägre frekvens. Trots att astronauter i trycksatta dräkter inte skulle påverkas av ljudfenomenet så är det roande att fundera kring hur annorlunda mänskligt tal skulle uppfattas. 

Som en biprodukt avslöjade mätningarna på stora och snabba temperaturförändringar vid ytan, som andra instrument inte har kunnat fånga. Forskarna vid Los Alamos National Laboratory presenterade sin avhandling vid den 53:e upplagan av Lunar and Planetary Science Conference.