Krönikor

”Därför är detta en historisk dag för Ny Teknik”

Ända sedan vi för nästan 25 år sedan började publicera nyheter på nätet har allt innehåll varit gratis. Nu är det dags för förändring, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Publicerad

Som ni vet har digitaliseringen och plattformsekonomin dramatiskt förändrat affärsmodellerna i många branscher. Mediebranschen är inget undantag. Historiskt sett har printintäkter i form av annonser och prenumerationer subventionerat gratisläsandet online. Det har lagt grunden för en massiv informationsspridning som ingen kunde förutse i slutet av 90-talet.

Det finns väldigt mycket positivt med att kunna erbjuda fri läsning till alla. Men hela mediebranschen är inne i ett skede där det inte längre är hållbart att fortsätta med den här modellen. 

Vi i mediebranschen kommer från en tid där vi kunnat ta betalt för innehåll i print. Nu ska vi försöka göra samma sak online. Ja, vi går helt enkelt i många andra mediers fotspår och börjat ta betalt för att läsa innehåll som vi kallar för Premium. Vi har valt en så kallad freemium-modell. Det betyder att vi blandar gratisläsning med premiumartiklar. Våra redaktörer låser upp till 50 procent av alla artiklar.

  • Premium är artiklar, grafik, video och foto där vi lägger ner extra jobb och bidrar med specialistkunskaper för att göra er läsare smartare, klokare och förhoppningsvis bidra till att ni fattar bättre beslut privat och i yrkeslivet.
  • Premium är även att du kan läsa papperstidningen som pdf i vår app eller direkt på nyteknik.se.
  • Premium är också fri tillgång till alla våra fördjupande kompendier och vårt nyhetsarkiv.
  • Under 2019 bygger vi ut Premium med fler värdefulla tjänster för betalande prenumeranter.

Självklart kryddar vi lanseringen med ett extra bra erbjudande. Testa Ny Teknik Premium för 1 krona första månaden. Är du inte nöjd kan du smidigt kliva av. Vill du fortsätta läsa vårt låsta innehåll och stötta vår journalistik får du köpa tjänsten halva ordinarie månadspriset i ett års tid. Läs om erbjudandet här!

Om du tecknar en premiumprenumeration får du sällskap av drygt 40 000 läsare som redan har premiumstatus. Majoriteten av dem har tjänsten Ny Teknik Premium Total. En tjänst där även papperstidningen ingår.

Om du tillhör gruppen som får vår ”lyxprodukt”, det vill säga vår papperstidning tryckt och hemburen, i brevlådan varannan vecka samt fri tillgång till alla våra digitala tjänster uppmanar jag dig att gå in och aktivera ditt konto i dag om du inte redan har gjort det. Det är nämligen på nyteknik.se den stora utvecklingen sker kommande år. Det är där du får betydligt mer nyheter, intervjuer, reportage, granskningar och illustrerande grafik.

Papperstidningen är fortfarande viktig. Den fyller en viktig funktion för våra 130 000 prenumeranter. Den stora förändringen sker däremot online. Aldrig tidigare har så många besökt nyteknik.se. Under hösten passerade vi 1,1 miljoner läsare på en månad. En fantastisk siffra. Det är en ökning med 100 procent jämfört med 2016 och nästan 50 procent jämfört med 2017.

Vår statistik visar även att allt fler kvinnor läser oss. I dag är 35 procent av besökarna kvinnor. Otroligt kul. Vi ser ju en allmän trend där allt fler kvinnor blir ingenjörer, utvecklare, entreprenörer och inte minst chefer i teknikbranschen. Skillnaden är stor om vi jämför tio år tillbaka i tiden. Och detsamma gäller även intresset för tekniknyheter.

Det har även skett en allmän föryngring av läsargruppen. Cirka 65 procent av er är mellan 25 och 54 år.

Teknikintresset sprider sig. I alla åldrar och yrkesgrupper.

Ny Teknik ska vara först med att berätta, förklara och analysera det nya. Jag hoppas att ni uppskattar det vi gör och hänger med på vår digitala resa. Har du synpunkter på innehåll eller funktioner. Mejla till redaktionen@nyteknik.se. Feedback från Sveriges bästa teknikläsare är otroligt viktigt för utvecklingen av Sveriges största och bästa teknikredaktion – Ny Teknik!

Utvecklingen har bara börjat.