Innovation

Då ska KFC presentera sin 3d-printade ”slaktfria” nugget

Vanliga kycklingnuggets från KFC. Nu ska kedjan lansera 3d-printade nuggets. Foto: KFC
Vanliga kycklingnuggets från KFC. Nu ska kedjan lansera 3d-printade nuggets. Foto: KFC

Nu utvecklar kedjan ett sätt att 3d-printa sin storsäljare av kycklingceller. Framtidens kycklingnuggets ska avsmakas på en restaurang redan i höst.

Publicerad

Mycket forskning pågår för att utveckla verkligt övertygande köttsurrogat, och flera snabbmatskedjor har hoppat på utvecklingen.

Det ena teknikspåret är växtbaserade lösningar. Där samarbetar redan Burger King med Bill Gates-backade Impossible Foods, vars Impossible Burger är helt vegetarisk men blöder på tallriken, en metod som Ny Teknik har berättat om tidigare.

Den parallella utvecklingen handlar om ”slaktfritt kött”, som kan odlas i bioreaktorer alternativt printas ut med 3d-bioskrivning. KFC (tidigare Kentucky Fried Chicken) arbetar med en printad version av sina nuggets, och nu meddelar bolaget att resultatet ska serveras av Russia – KFC på en testrestaurang i Moskva.

En kombination av kycklingceller och växtmaterial

Tekniken för att skapa världens första konstgjorda kycklingnugget har utvecklats av företaget 3D Bioprinting Solutions. Biokött utgörs av samma mikroelement som kött från djur, men för att komma så nära originalrätten som möjligt så skriver bolaget ut en kombination av kycklingceller och växtmaterial. Maträtten är därmed bara nästan djurfri.

– Tekniken bakom 3d-bioutskrifter, som först tillämpades inom medicinen, har nu blivit allt flitigare använd för att skapa mat som kött. I framtiden kommer den snabba utvecklingen av sådan teknik att låta oss göra 3d-utskrivna köttprodukter mer tillgängliga, och vi hoppas att den teknik som skapas till följd av vårt samarbete med KFC kommer bidra till att cell-baserad mat lanseras på marknaden, säger Yusef Khesuani, en av medgrundarna bakom 3D Bioprinting Solutions.

Utöver aspekten kring djurens lidande sägs deras nya nuggets ge stora miljövinster, från minskade växthusgaser till den landareal som krävs för att producera maten. Resultatet ska avsmakas på bolagets ryska "framtidsrestaurang" under hösten.